Hepatitis A-járvány kitörésére figyelmeztet Müller Cecília

Körlevelet írt, kérve az intézmények orvosait, tájékoztassák a pácienseiket a fertőző májgyulladás vírusának terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.
Garai Szakács László

2022. augusztus 12. 18:27

Hepatitis A-járvány kitörésére
figyelmeztet Müller Cecília

Tavaly összesen hetvenöt fertőzöttet regisztráltak, idén júliusig viszont 346 megbetegedés történt – tudta meg a Népszava. A lapnak a Szeged Podcastben is többször nyilatkozó Ócsai Lajos, egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezető azt mondta, ez a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, amennyiben a fertőzés rossz szociális körülmények között élőket is érint. A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, illetve a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának. 

 

Ócsai Lajos megjegyezte azt is, hogy a fertőzés védőoltással is megelőzhető. A Hepatitis A kivédésére a patikákban kétféle vakcina is kapható. A készítményt csak receptre lehet kiváltani és kettő oltásra van szükség a védelemhez. Támogatás nem jár az oltások árához. Ha a járványügy regisztrálja a beteget, akkor az ő környezetét a tisztiorvosi szolgálatnak térítésmentesen be kell oltania.

 

„A fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz, illetve a nem megfelelően hőkezelt étel a fertőzés leggyakoribb oka. A vírus terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is. Ez egy lassú vírus, hosszú, 15-30 nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezeket a tüneteket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi. A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. Ebből az is következik, hogy esetleg az őszi hónapokban tovább emelkedhet a betegek száma.”