Szegedre hozzák a világ kulturális csodáit: olyan kiállításokra készülnek a Móra-múzeumban, amiért sorba állnak a látogatók

Nyolcvanötezren látogatták tavaly a Móra Ferenc Múzeum teljesen megújult, látogatóbarát tárlatait. Ez azért számít rekordnak, mert a járvány miatt az intézmény csak a nyár közepén, a Múzeumok éjszakáján nyitott ki, így hat hónap alatt érte el a kimagasló látogatottságot. A Sisi-kiállítás önmagában több mint 43 ezer érdeklődőt vonzott, de sokan keresték fel a Fekete házban a vörös divatdiktátor, Rotschild Klára ruhatervező kiállítását is, valamint hatalmas érdeklődés övezte a múzeum új attrakcióját, a tetőn kialakított kilátót.
Rafai Gábor

2022. január 20. 07:42

Szegedre hozzák a világ kulturális csodáit: olyan kiállításokra készülnek a Móra-múzeumban, amiért sorba állnak a látogatók

– Az ókori Egyiptomot, a Pompeii-t bemutató, vagy a dinókiállítás után tavaly besorolt a leglátogatottabb tárlatok közé az Erzsébet királyné életének izgalmas mozzanatait is felvillantó kiállítás. A Magyar Nemzeti Múzeummal közös tárlat lett a Móra történetének ötödik legnézettebb időszaki kiállítása, több mint 43 ezren látták. Csak az utolsó négy napon hatezren nézték meg 

 

– mondta Fogas Ottó, a múzeum igazgatója. Hasonlóan nagy érdeklődésre tartott számot tavaly, a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb alakja, a vörös divatdiktátornak és a keleti blokk Coco Chaneljének nevezett divattervezőjének, Rotschild Klárának a Fekete házban bemutatott kiállítása.

 

Jól vizsgázott a múzeum legújabb attrakciója, a tetőn kialakított kiállító is, amit több mint húszezren látogattak tavaly. A kilátót a Móra-múzeum, a vár és a várkert másfél milliárd forint értékű felújításakor építették ki. A Zöld város program keretében ekkor újult meg a Stefánia és a Roosevelt tér is.

 

– Tervezzük is, hogy kilátójegyet vezetünk be, hiszen sokan vannak, akik az állandó kiállításainkat már látták, de a kilátóba újból és újból felmennének, hiszen a város minden évszakban más és más arcát mutatja. 

 

A látogatók többsége tavaly elsősorban Szegedről és a megye kisebb-nagyobb településeiről kereste fel a múzeumot. 

 

– Mi, bár az ország egyik legnagyobb vidéki múzeuma vagyunk, elsősorban helyi, regionális funkciók töltünk be. Nem építhetünk csak a turizmusra. Míg a város vendégeit az állandó kiállítások is vonzzák, addig a helyieket elsősorban az időszaki tárlatokkal tudjuk megszólítani. 

 

A két éve teljesen megújult Móra emlékkiállítást, vagy a természettudományi tárlatot a környékbeliek közül már egyre többen látták, most arra készülnek, hogy a néprajzi gyűjteményt is új köntösbe öltöztessék.

 

Fogas Ottóék újabb nagyszabású kiállításokat terveznek; fotók: Iványi Aurél

 

– Fontos célnak tekintjük továbbra is, hogy kétévente nemzetközi szintű kiállítás hozzunk Szegedre. Korábban már olyan nagy kiállítások is megfordultak itt, mint a Nápolyi Múzeumból érkezett Pompei-tárlat – aminek egyes tárgyai a British Múzeumot is megjárták – amit több mint százezren láttak. Igyekszünk a jövőben is elhozni Szegedre és bemutatni a világ nagy csodáit, mert az utazás idő és pénzigényes, ezért nem mindenki engedheti meg magának, hogy Párizs, London, vagy Róma nagy múzeumaiban ismerkedjen a műkincsekkel.

 

Fogas Ottó elmondta, színvonalas, de az emberekhez szóló múzeumot lehet ma már csak jól működtetni, miközben szakmailag hitelesnek kell lenni, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kiállításoknak élvezetesnek és szórakoztatónak kell lenniük. Meg kell találni a tudomány és a népszerűség között az összhangot, ami nem könnyű.

 

– A mai modern múzeumok titka, hogy a régi értékeket, a mai kor igényei szerint szórakoztatva, tanító jelleggel mutassák be. A jó múzeum egy igazi kulturwellness. Jó példa erre a névadó, Móra Ferenc megfiatalodott kiállítása. Korábban egy kisebb teremben mutatták be az író dolgozószobáját. A statikus tárlatot azonban egyre kevesebben látogatták. A Móra-rengeteg című, megújult kiállítás központi témája a zöld, a természetvédő Móra lett, ahol a látogatók egy természetközeli kiállítótérben barangolhatják be az író és múzeumigazgató életét és ikonikus műveit.

 

Fogas Ottó: Kellenek a bevételek, mivel az állami normatíva tíz éve ugyanannyi

 

– Továbbra is kiemelt célkitűzésem, hogy sok látogatót vonzó, nagyszabású nemzetközi kiállítást rendezzünk Szegeden 

 

– fogalmazott Fogas Ottó, aki most kezdi harmadik ötéves ciklusát a múzeum élén. 

 

– Ez azért is fontos, mert komoly bevételt kell produkálnunk, hiszen az állami normatíva tíz éve ugyanannyi, ami csak a műtárgyak őrzésére, kezelésére nyújt fedezetet. Magunkra vagyunk utalva, ezért a kultúrmisszió mellett a gazdasági szempontokat is figyelembe kell vennünk.

 

Megtudtuk, jelenleg is több nagyszabású kiállítást terveznek, többek között amerikai, francia és olasz múzeumokkal tárgyalnak, hogy olyan nagy léptékű tárlatokat hozzanak Szegedre, amik ma még Magyarországon ritkaság számba mennek, különösen vidéken.

 

 

 

– Ezeknek ugyan hatalmas a költsége, de be is hozzák az árukat, kivétel nélkül mind nyereséges volt az elmúlt években. Az anyagiaknál azonban most sokkal nagyobb probléma, hogy az elmúlt egy-másfél évben a kiállítások szervezése szinte teljesen leállt, a koronavírus miatt mindenki várakozó álláspontra helyezkedett. Márpedig egy leszerződött és meghirdetett kiállítást visszamondani, maga az öngyilkosság, attól a múzeumtól, de még abból az országból sem kapnánk jó idei kiállítási anyagot. A kiállításszervezésben a megbízhatóság, a szavahihetőség nagyon sokat számít.

 

A problémáktól függetlenül most is folyamatosan azon dolgoznak, hogy Magyarország egyik legnagyobb vidéki múzeumába ismét olyan kiállítást hoznak el, amiért sorba állnak az emberek. Hogy ez mi lesz? Legyen egyelőre meglepetés.

 

– A Móra-múzeum mellett természetesen a Fekete házba is tervezünk új, időszaki kiállítást, de mivel szerződés még itt sincs aláírva, csak annyit árulhatok el, hogy ez is egy ritka, különösen érdekes tárlat lesz a reményeink szerint. A Vár megújult állandó kiállítását 2020 óta közel 30 ezren látták, ez azt jelenti, hogy nagyjából minden szegedi érdeklődő megnézte már, aki szerette volna. Bár egy kiállítás életperiódusa nagyjából tíz-tizenöt év, ha újabb látogatókat akarunk becsalogatni, itt is újabb attrakciókat kell felmutatnunk.

 

A Vár utcai Kass Galéria több mint fél éve ideiglenesen zárva tart.  Itt ugyan sok kötöttséget írt elő az alapító, de már formálódik egy izgalmas, élettel teli, interaktív állandó tárlat ötlete. A remények szerint hamarosan ez a kiállítóhely is újranyithat.

 

A Móra Ferenc Múzeum leglátogatottabb időszaki kiállításai


2014: A fáraók Egyiptoma (114 ezer)

2016: Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában (101 ezer)

2018: Évmilliók urai – Dinók Amerikából (98 ezer)

2012: Munkácsy – Aranyecset (49 ezer)

2021: Sisi – Királyné feketén-fehéren (43 ezer)