Helmholtz-érmet vett át Berlinben Karikó Katalin, majd találkozott Angela Merkellel

Karikó Katalin, a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia (BBWA) Helmholtz-érmét június 4-én, a Leibniz-napon vette át. Az ünnepséget követően Angela Merkel fogadta otthonában.
Szeged.hu

2022. június 06. 17:29

Helmholtz-érmet vett át Berlinben Karikó Katalin, majd találkozott Angela Merkellel

A harmadik éve tartó világjárvány és a szabadság jegyében rendezte meg a Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften (BBWA) az idei Leibniz-napot.  

 

A legrangosabb BBWA-kitüntetés névadója Hermann Ludwig von Helmholtz (1821-1894). A német orvos és fizikus több tudományterületen is maradandót alkotott. Többek között a termodinamika mechanikai megalapozása, továbbá a látás és a hallás kutatása, a szemfenéktükör feltalálása fűződik Helmholtz nevéhez. Mindezt elismerve 1872-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választották. E 150 éves jubileum érdekessége, hogy 

 

Karikó Katalin, aki idén lett az MTA tiszteleti tagja, 2022. június 4-én vette át a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia Helmholtz-érmét

 

– közölte a Szegedi Tudományegyetem. A BBWA elnöke, Christoph Markschies a laudációban részletesen ismertette Karikó Katalin kiemelkedő biokémikusi életútját. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus oklevél és biokémikus doktori cím jelentette az alapját annak az életútnak, ami elvezetett a hatékony mRNS-alapú terápiák és vakcinák kifejlesztéséhez. 

 

„A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia ösztönzi mindazokat, akik kitartással végzik a trendektől távolinak tűnő kreatív alapkutatást” 

 

– fogalmazott az elnök. Kiemelte: Karikó Katalin munkásságával arra irányította a világ figyelmét, hogy a tudományban és a kutatásban is fontos a nők szerepe.

 

A BBWA ünnepségét követően Karikó Katalint Angela Merkel fogadta otthonában.

 

„Nagyon élveztem a beszélgetésünket: olyan volt, mintha már régóta ismernénk egymást” 

 

– érzékeltette Karikó Katalin, hogyan érezte magát a fizikus Angela Merkel vendégeként.  

 

Szeged díszpolgára, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és kutatóprofesszora, a Covid-19 pandémia idején világhírűvé lett biokémikus június 7-én már előadást tart New Yorkban.