Helló, fideszes helyen dolgozol! – Ceglédi Zoltán jegyzete

Valljuk be magunknak, szóljunk barátainknak, ne gyártsunk mártírokat.

2021. április 09. 10:16

Helló, fideszes helyen dolgozol! – Ceglédi Zoltán jegyzete

Viszonyom a fodbalhoz klasszikusan dávidibolyoid. Nem értek hozzá. Ugyanakkor engem nem zavar a labdarúgás, csak ne tegyék kötelezővé. Jelen cikk nem is a fociról szól, annak szereplői csak véletlenül dolgoznak olyan helyen, ahol a téma a lepkéző hálóőr kezei közt hálóba suttyanó bőrgolyó, minekutána a sípmester spori a gyep közepére mutat.

Hogy magam számára is összefoglaljam az esetet: Hrutka János egykori válogatott labdarúgót, mostanáig szakkommentátort kirúgták a kormányközeli Spíler TV-től. Hrutka szerint azért, mert kiállt a „család az család” kampány mellett. Kirúgták továbbá Lukács Viktor sportkommentátort, méghozzá a kormányközeli M4 Sporttól, talán azért, mert korábban lájkolta Gulácsi Péter külföldön vitézkedő focista „család az család” bejegyzését.

Itt szeretném elvi jelleggel elmondani minden érintettnek, hogy a TV2-csoport bizony fideszes hely. Egy vállalkozás, melynek tulajdonosi köre kormánypárti. Sajnos a kormány ezt sok állami hirdetéssel is honorálja. Aztán a közmédia is fideszes hely: fideszes az állami tévé, rádió, hírügynökség. Sajnos a kormány rengeteg közpénz tol oda is. Aki pedig ezeken a helyeken dolgozik, az egy fideszes munkahelyen, közpénzes forrásból kapja a fizetését. Jó ez? Nagyon nem. Titok ez? Nagyon nem.

Sokféle útja van az önfelmentésnek, hogy tudniillik parancsra tettem, csak a hátországban varrtam ejtőernyőket, meg már akkor is belülről bomlasztottam, egészen a navracsicsi megfejtésig, miszerint az egyre több fideszes állásomat egyre több ellenzéki sajtóban tett, töprengő fejű nyilatkozattal kell ellensúlyoznom.

A személyes kedvencem az „én nem politikai műsorban szerepelek”. Teljesen legitim ezt mondani, mindaddig, amíg az illető elfogadja, hogy vélemény nélküli analfabétaként tekintsünk reá. Egy médiavállalkozás arca csak akkor nem felel a híradóért (amit a szórakoztató műsorával babkaróz), ha bevállalja, hogy őt mindenki az „á, az csak egy rihi-röhi hülyegyerek”-legyintéssel kezelje.

Vannak ilyen karrierutak, évtizedes gyakorlattal alámerülni a bulvármocsokban, és tényleg elhisszük, hogy az illetőnek mára sem esze, sem tisztessége nincs annyi, hogy bármit is gondoljon közös ügyeinkről. Neki a szavazás sosem országgyűlési, mindig csak SMS.

Mindezek miatt engem ebben az ügyben, engedtessék meg, épp nem az érdekel, hogy melyik focista mit gondol a szivárványcsaládokról és menekültekről. Túlbeszéltük. Sőt, azt is tudom, hogy amikor kormányváltás lesz itthon, annak nyertesei lesznek (maradnak) sokan azok közül is, akik ma fideszesek. Ahogy a rendszerváltással sem jött a lusztráció, sőt, vagyont és befolyást tolt át az új világba a reformkommunista csapat, úgy itt is végig fogjuk nézni, hogy egyenként húznak le mindenkit Fekete-Saint-Just-Győr eltiltási listájáról, őt se bántsd, Andris, van vele ez a közös kerületi vállalkozásunk, őt se, mert innentől nekünk fog nyalni a vezércikkben. Tudom, hogy senki nem akar itt cezúrát húzni... ámde most még Fidesz van. Kétharmaddal. Mészáros Lőrinccel. TV2-vel. Mindenki egyenként hoz döntést arról, hogy ehhez miként viszonyul. Aki pedig Hrutka és Lukács ügye után is fideszes helyen dolgozik, az legalább vallja ezt be magának. Most. Álljon a tükör elé, és mondja a szemébe: fideszes helyen dolgozom! Ha pofázok, kirúgnak!

Tudjátok, miért nem tudnak engem a TV2-től kirúgni? Mert soha nem dolgoztam ott. Sőt, soha nem is szerepeltem azon a csatornán: nem kértek és nem is jelentkeztem erre. Valószínűleg kellett volna.

Ha jól értem az ellenzéki nyilvánosság működését, akkor az a legjobb fej, a legdemokratább, aki a leghosszabb ideig dolgozik egy fideszes helyen, majd amikor elkopik, amikor kényelmetlen lesz, vagy nem ő gyárt már, akkor azt mondja, hogy bocs, mégsem. Én nem vagyok nekik elég ellenzéki meg demokrata az elmúlt tizenegy évem stabilan liberális közszereplői jelenlétével – bezzeg, ha valaki most szédül ki a fideszes húsosfazék mellől, az maga lesz a forradalom jelképe. Micsoda egy barom vagyok, hogy nem kopogtam be 2010-ben a Fideszhez, hogy „csá, amíg kormányon vagytok, nektek melóznék, aztán mondjuk azt, hogy megéreztem, büdik vagytok”.

Azt kérem tehát, hogy aki kormányközeli médiánál dolgozik, azt most nagyon figyeljen ide: heló! Te egy fideszes helyen dolgozol! És akinek barátja, rokona, házastársa, edzőpartnere, egyetemi kollégája dolgozik a kormányhoz közeli médiánál, az is szóljon neki, hogy heló! Te egy fideszes helyen dolgozol! Szeretném, ha innentől úgy vennénk, hogy az illető tudja. Jó? Amikor legközelebb megindulnak a tolófájások az ellenzéki sajtóban újabb „demokrata mártírt” elénk pottyantani, akkor hadd mondhassuk már, hogy „bocs, de te vállaltad”. Hadd mondhassuk már ki, hogy a szponzorautó meg a bankreklám neked arra járt, hogy egy fideszes helyen dolgozol.

Vagy mondjatok föl most.

Ceglédi Zoltán

Tovább olvasom