Heller Ágnes sírja a Kozma utcában, Sándor-palota, Karmelita kolostor: Emmanuel Macron Budapesten

Franciaország köztársasági elnöke egy napra Magyarország fővárosának vendége.
Garai Szakács László

2021. december 13. 15:43

Heller Ágnes sírja a Kozma utcában,
Sándor-palota, Karmelita kolostor: Emmanuel Macron Budapesten

Miután a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megszabadult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől Emmanuel Macron első útja a Kozma utcai temetőbe vezetett: itt alussza örök álmát a zsidó temetőben Heller Ágnes filozófus. A francia államfő nagy tisztelője volt Heller Ágnesnek, Párizsban, 2019-ben találkoztak is. A temető bejáratánál Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta Emmanuel Macront, aki találkozott Heller Ágnes családjával is. A francia köztársasági elnök miután lerótta kegyeletét a filozófus sírjánál, a Kozma utcai központi Holokauszt Emlékműnél főhajtással emlékezett a vészkorszak magyarországi áldozataira, és emlékkövet tett az emlékműhöz.

 

Ezután a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnökkel találkozott, majd a Karmelita kolostorban Orbán Viktorral találkozott. Majd kiadtak az MTI-nek egy közös sajtónyilatkozatot, amiben egy betű nem olvasható Macrontól, így Orbán Viktortól sem idéznénk, higgyék el, jól járnak.

 

Utoljára 2007, Nicolas Sarkozy járt francia elnökként hazánkban, azaz Orbán Viktor országlása alatt ez az első alkalom, hogy francia államfő Budapestre látogat.