Hekáné dr. Szondi Ildikó: Folytatjuk a Hild-díjas szegedi belváros fejlesztését!

Húsz éve önkormányzati képviselő Hekáné dr. Szondi Ildikó, aki 2002 óta megszakítás nélkül látja el feladatát a Belvárosban. Soha egyetlen pillanatban sem fordult meg eddig a fejében, hogy befejezze ezt a munkáját, ami mellett olyan társadalmi feladatot is ellát, mint a Közéleti Kávéház szervezése és működtetése.
Hekáné dr. Szondi Ildikó: Folytatjuk a Hild-díjas szegedi belváros fejlesztését!

Nem vagyok született szegedi, de igazi szegedinek érzem magam – kezdte a beszélgetést Hekáné dr. Szondi Ildikó, aki a Nyírségből származik, a középiskola elvégzése után – ha nem is közvetlenül – lett a szegedi egyetem állam- és jogtudományi karának hallgatója. A diplomaszerzést követően a kar statisztika tanszékének oktatójának nevezték ki, munkahelyet az azóta eltelt idő alatt sem váltott.  

 

Varázslatos a város kulturális kohéziója, ez megérinti az ide kerülő embereket. Az ideköltözők néhány éven belül mélyen szegedivé válnak 

 

– vallott részben magáról, részben arról, hogyan alakulhat ki a Szegedre költözőknél az őket a városhoz kötő identitás. Képviselői körzete a belvárosban a Tisza vonalától a Nagyállomásig tart, aminek határait nem olyan egyszerű megadni, mert egyszerre jelenti – több esetben nem teljes egészében – a Szentháromság utcát, a Mars teret, az Ady teret, a Kossuth Lajos sugárutat és a Tisza Lajos körutat.

 

Felújították a Stefániát is. Talán már a kritikusok is elismerik: sokkal jobb közlekedni a Stefánia, Oskola utca és a Belvárosi híd környékén (fotó: Szabó Luca

 

Igazi problémamegoldónak tartja magát, egyben a kompromisszumok emberének, és képviselői munkája során igyekszik mindenkit meghallgatni és összebékíteni különböző érdekeket – adott rövid jellemzést magáról Hekáné dr. Szondi Ildikó.

 

Dáni utcai idősek klubja, Belvárosi Mozi

Választókörzete szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy most futó önkormányzati ciklus elején, 2019 év végére készült el a száz esztendős Belvárosi Mozi műemlék épületének teljes körű felújítása. Energetikai fejlesztéssel és akadálymentesítéssel ezek a munkák közel egymilliárd forintból valósultak meg. Az uniós forrás mellé az önkormányzat 200 millió forint önrészt biztosított. A város tulajdonában lévő mozi felújítása önmagában is fontos volt, egyben városképi jelentőséggel is bír – hangsúlyozta a képviselő.

Az ország egyik legszebb mozija a szegedi Belvárosi Mozi (fotó: Iványi Aurél)

 

Tavaly augusztusban adták át a megújult Dáni utcai idősek klubját, amire 43 millió forintot költött az önkormányzat, és ahol harminc idős ember nappali kulturált elhelyezését és étkezését oldják meg. Kicserélték a nyílászárókat, a fűtés- és világítási rendszert, akadálymentes mosdó létesült, kicserélték a tálalókonyha és a klubhelyiség berendezését. Hekáné dr. Szondi Ildikó hangsúlyozta, az idősekről való gondoskodás mindig is fontos területe volt a munkájának.

Hekáné dr. Szondi Ildikó a felújított Dáni utcai idősek klubja átadóján (fotó: Iványi Aurél)

 

Gyertyámos utcai óvoda

A választókörzethez tartozó kisebb pénzösszeget igénylő beruházása volt a tavaly szeptemberben átadott a Bartók téri kutyafuttató, ami 2 millió forintot igényelt, ennek felét a képviselői keretből fedezték.

 

Idén májusban a szegedi önkormányzat óvodafelújítási programjában tizedikként átadták a Gyertyámos utcai óvodát. Energetikai felújítása összesen 172 millió forintba került, a 89 millió forint európai uniós támogatáson felül az önkormányzat további 83 millió forint önerőt biztosított. Az épület homlokzati és tetőszigetelést, új nyílászárókat, fűtési és világítási rendszert kapott, modernizálták a mosdókat. A számítások szerint a korábban felhasznált energiamennyiségnek a kétharmadát takarítja meg az intézmény.

Modern, korszerű, energiatakarékos és szép – a legjobb helyre ment a fejlesztési forrás: felújított épületet kaptak a Gyertyámos utcai óvodába járó gyerekek (fotó: Iványi Aurél)

 

Két éve a Feketesas utcában, idén nyáron a Mérey és a Kiss Ernő utcában építette ki a kivitelező a geotermikus fűtési rendszer csővezetékeit, ami a távfűtött intézményeket látja el a belvárosban, majd rendbe tette az utcák burkolatát, ez hamarosan a Mérey utcában is teljesen elkészül. Ha ez a zöld beruházás két év múlva befejeződik, akkor ez a szegedi gázfelhasználás jelentős részét kiváltja. Környezetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű, nagyságrendjében országosan is egyedülálló ez a Szegedet és ezen belül a belváros egyaránt érintő beruházás, ami az energiatakarékosság mellett nagyban hozzájárul a város levegőjének tisztaságához.

Előtérben a közösség: családi nap a Honvéd téren (fotó: Szabó Luca)

 

Hekáné dr. Szondi Ildikó olyan burkolatjavításokat is megemlített, amik a belvárosban élők és ott közlekedők életét megkönnyítik. Ilyen a Feketesas utca járdája, a Palánk belső járdái, a korábbi Centrum Áruház melletti busz- és trolimegálló felújítása, illetve Kálvin téri trolimegálló rendbetétele.

 

Hild-díjas lett a szegedi belváros

Hároméves fejlesztést koronázva kapott Szeged Hild-díjat október 21-én a Móra-múzeum, a Móra-park, a Roosevelt tér, a Stefánia, a Belvárosi-híd környezetének és az Oskola utcának az átépítéséért. Ezekre a fejlesztésekre az önkormányzat bruttó 4,12 milliárd forintot fordított, ebből az uniós forrás 2,26 milliárd forint, a város saját forrása 1,86 milliárd forint – hallattuk a belvárosban az elmúlt években lezajlott fejlesztésekről a választókörzet képviselőjét.

Autóktól zsúfolt „átjáró” helyett élhető, kellemes hely lett az Oskola utcából

 

További felújítások jönnek

Nem kertelt Hekáné dr. Szondi Ildikó, amikor úgy fogalmazott: az önkormányzatok jelenlegi, kormányzati elvonásokkal és a rezsiválság miatti többletköltségekkel sújtott anyagi helyzetében nem egyszerű fejlesztéseket megvalósítani.  

 

Ennek ellenére a tervezés nem áll meg. A lehetőségekhez képest az önkormányzat tervezi a Széchenyi tér járdáinak javítását, ahol ez szükséges. A dolgok mai állása szerint rendbe teszik Feketesas utca egy részét, valamint a Károlyi utcának a Feketesas utca és Tisza Lajos körút közti szakaszát is felújítják. Az előttünk álló évek tervei között szerepel az Aradi vértanúk terén a járdaburkolat helyreállítása is – zárta szavait a képviselő.

Címlapon

mutasd mind