Hegyközségi borverseny Csongrádon: Mészi újra mondja

Szeged.hu

2022. április 16. 14:11

Hegyközségi borverseny Csongrádon:
Mészi újra mondja

Kollégánk, Mészáros Zoltán újra meghívást kapott borbírálóként egy borversenyre: a koronavírus-járvány ezeket a megmérettetéseket is elsodorta, most kezdődnek újra bírálások. Íme a csongrádi versenyen szerzett tapasztalatok:

 

„a közelmúltban rendezték meg Csongrádon a városi vagy más néven hegyközségi borversenyt amelyre borbírálóként meghívást kaptam a szervezőktől. A Csongrádi Borvidékhez tartozik egyébként Szeged is, a borvidék részét képezik a Szegeden működő borászatok, de Szeged másik hegyközséghez tartozik a borvidéken belül, így szegedi bor nem volt ezen a borversenyen. De például a szegedi Újvári Pincészet borásza, Pintér Tamás is abban a bizottságban bírált, ahol én.

 

A két bíráló csapat (fotók: Csongrádi Borvidék Facebook-oldala)

 

A Csongrád Városi borversenyen két hét fős bizottságban bíráltuk a borokat a nemzetközileg is elfogadott 100 pontos pozitív bírálati rendszerben. Ebben a pontozási rendszerben a bor

  • megjelenését – tisztaság, szín –,
  • illatát – intenzitás, karakteresség, minőség –,
  • zamatát – intenzitás, karakteresség, minőség, ízhosszúság – és
  • az összbenyomást

értékeljük, pontozzuk.

 

A 60 pont feletti borok bronz-, a 76 pont feletti borok ezüst-, a 87 pont feletti borok pedig aranyérmes minősítést kapnak, míg 94 pont felett már nagy aranyérmes a minősítés.

 

Szagolni legalább olyan fontos, mint ízlelni

 

A versenyre a hegyközséghez tartozó borászok, termelők, kistermelők nevezhették boraikat, nem volt más nevezési feltétel. A bírálóbizottságban azon a délelőttön 39 féle bort bíráltunk – előzetesen semmit nem tudtunk a borról, sem fajtát, sem évjáratot, csak annyit, hogy fehér, rozé vagy vörösbor az, amit bírálunk. A bort is úgy töltötték ki, hogy abból se lehessen következtetni arra, pontosan mit rejthet a palack. A bírálatok gördülékenyen, jól szervezetten haladtak, így három óra komoly koncentrációval elbíráltuk a borokat. A bírálat során a bort nem szükséges és nem is ajánlott meginni, csak teljesen át kell vele öblíteni a szájat, hiszen aki megissza a bírált borokat, az a végén már finoman fogalmazva sem biztos, hogy teljesen pontosan és helyesen érez minden ízt.

 

A bírálat során meglepő módon a fehér és rozé borokra nagyobb arányban adtam aranyérmes pontszámot mint a vörösekre – ez az inkább vörösboros vidéknek számító Csongrádon meglepő –, hiszen a 14 fehér és rozé borból öt tételt bíráltam aranyérmesre, míg a 25 vörösborból csak hármat, igaz, abból az egyiket egyértelműen nagy aranyéremre raktam. De a borversenyen nemcsak egy bíráló véleménye számít: a bizottság valamennyi tagjának pontszámainak az átlaga határozza azt meg, hogy milyen minősítést kap az adott bor. A két bizottság bírálatának összesítése után alakult ki a borverseny eredménye, ahol egy nagy aranyérem, tíz aranyérem és tizennégy ezüstérem született. Az aranyérmes borok közül öt volt a vörösbor – ebből az egyik nagy aranyérmes –, három volt rozé és három fehérbor is aranyérmesnek bizonyult az összesített bírálatok után. Legmagasabb nagy aranyérmes pontszámmal Pusztai Csaba 2020-as Cabernet Sauvignon bora végzett – 95 pontra értékeltem. A borászok, borászatok közül is ő lett a legeredményesebb egy nagy arany és két aranyéremmel, míg Bodor Martin Családi Borászata három arany, a Keller Pince és Gutpintér Örömborászat két-két aranyérmet kapott a számos ezüstérmeiken kívül.

 

Kollégánk, Mészáros Zoltán bírálat közben

 

A Csongrádi Városi Borverseny egyébként amolyan előselejtezője is volt az április 22-i megyei vagy teljes borvidéki borversenynek, hiszen az itt arany és ezüstérmes borok nevezhetnek majd arra versenyre. Míg a borvidéki borverseny legjobb borai indulhatnak a Duna Borrégió borversenyén ahol a Csongrádi, Hajósi és Kunsági borversenyek legjobbjait minősítik majd. A borversenyek végén pedig az Országos Borverseny található ahová a már többször legjobbaknak ítélt borok juthatnak el.”