Lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, Goebbelshez hasonlította Orbánt a tusványosi beszéde miatt

A szociológus szerint a vállalhatatlanság határát már a „homofób” törvény is átlépte.
Kovács M. Norbert

2022. július 26. 17:40

Lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, Goebbelshez hasonlította Orbánt a tusványosi beszéde miatt

Orbán Viktor tusványosi beszédének tartalma miatt kedden beadta lemondását Hegedüs Zsuzsa társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott, a miniszterelnök egyik legrégebbi tanácsadója.

 

A nemzetközileg is elismert szociológus a hvg.hu-nak elküldte az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott levelét. A régi ismeretségük miatt tegeződve írt levélben a többi között ezt írta:

 

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

 

Hegedüs arról is írt a levélben, hogy már személyesen is elmondta Orbánnak, hogy szerinte az említett vállalhatatlanság határát már a „homofób” törvény is túllépte, ő mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatban kapott megbízását, munkáját, de a „tusványosi beszéded még ezen előzmények ellenére is meglepett”. 

 

Ehhez a szociológus hozzátette: 

 

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

 

Hegedűs: Ez egy náci beszéd volt

Hegedűs Zsuzsa az RTL-nek nyilatkozott a lemondása után. Hegedűs a televíziónak azt mondta, a homofób-törvény óta

 

legfeljebb üvölt Orbánnal, Goebbels is megrendelhetett volna egy ilyen beszédet, mert ez egy náci beszéd volt.

 

 

„Nem is értem, hogy volt képes ezt leírni, mindig elolvassa és kijavítja a beszédeit. Egyszerűen nem értem. Ez egy tiszta fajgyűlölő beszéd. Ezért mondom, ez egy náci beszéd, nem egyszerűen diszkriminatív: mindenki, aki nem fehér, keresztény, annak nincs helye az emberek között. Ez már vállalhatatlan.”

 

Hegedűs azt mondta, a homofób-törvény óta alig beszélnek Orbán Viktorral, aki nem is keresi. A lemondott miniszterelnöki megbízott szerint nagyon helyes, hogy az Európai Unió nem ad pénzt a magyar kormánynak a jogállamisági problémák miatt. 

 

Hegedűs úgy véli, bár „iszonyú nagy a szegénység” Magyarországon, és az elmúlt egy-két év miatt előbb-utóbb baj lesz a magyar gazdaságban, van egy határ.

 

„A nyugat-európai szélsőjobb tizenöt éve nem mer ilyet mondani” – mondta Hegedűs, és „robbantani akart”, csinálni szeretett volna azért, hogy ezt megállítsák.

 

A lemondott miniszteri biztos attól fél, elszabadulhat a pokol Orbán beszéde miatt, ezt nem szabad hagyni.

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind