Hegedüs Zsuzsa meggondolta magát, most azt írta Orbánnak: Büszke vagyok rád!

Ember legyen a talpán, aki érti, mi történt. Sejteni sejtjük.
Cservenák Zoltán

2022. július 29. 13:57

Hegedüs Zsuzsa meggondolta magát, most azt írta Orbánnak: Büszke vagyok rád!

Azok után, hogy mély felháborodásának adott hangot Hegedüs Zsuzsa, amiatt, hogy a miniszterelnök Tusványoson rosszallását fejezte ki fajok keveredése miatt, és azt is mondta, hogy mi magyarok „nem akarunk kevert fajúakká válni”, Orbán Viktor főtanácsadója most levelében már azt írja:

 

„Kedves Viktor! Most olvastam a mai, Bécsben adott nyilatkozatodat, amivel nyilvánosan elhatárolódtál a „nem tudom, hogy” a szövegbe került inkriminált mondatoktól. [...] 20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom. [...] A legnagyobb örömömre az szolgál, hogy ezért a mai kiállásodért megint azt mondhatom, mert így is érzem: büszke vagyok Rád. [...] segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz”.

 

Hegedüs levele ma délelőtt jelent meg a Mandineren, de az ATV-n tegnap este már beszélt arról, hogy Orbán bécsi magyarázkodása nagy dolognak számít. A miniszterelnök az osztrák fővárosban azt mondta, az elhangzott álláspontjának nem biológiai alapjai vannak, „ez nem faji kérdés a mi számunkra, ez kulturális kérdés, egész egyszerűen civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van” – fogalmazott. Megjegyezte: „az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, az előfordul”.

 

Az ATV-n ugyanakkor azt is mondta, négy év után minden kormányt el kell küldeni, mert elszáll az agyuk. Hegedüs arra is célozgatott az ATV-n, hogy szerinte Orbán azért fogalmazott meg ilyen gondolatokat, hogy elterelje a figyelmet a megélhetési problémákról. Azt is megemlítette: az unióból egy fillért nem kapunk, az Európai Parlament harmadik alkalommal szavazta meg a jogállamisági eljárást az Orbán-kormány ellen.

 

A főtanácsadó azt is mondta, 2014 után kezdődött Orbán radikális változása, nem véletlen, hogy Hegedüs 2015 óta már nem olvas „kormánysajtót”. 

 

Sőt, Hegedüs a műsorvezető kérdésére, miszerint marad vagy megy, azt válaszolta: 

 

Megyek.

 

Ezek után, egy sor probléma elismerése ellenére kifejezetten érdekes Hegedüs visszatáncolása, és az a mondata, hogy okafogyottá vált a lemondása.

 

 

Hegedűs a kedden nyilvánosságra került lemondólevelében azt írta:

 

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

 

Ehhez a szociológus hozzátette: 

 

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

 

Egy nappal később az RTL-nek azt mondta, a homofób-törvény óta legfeljebb üvölt Orbánnal, Goebbels is megrendelhetett volna egy ilyen beszédet, mert ez egy náci beszéd volt.

 

„Nem is értem, hogy volt képes ezt leírni, mindig elolvassa és kijavítja a beszédeit. Egyszerűen nem értem. Ez egy tiszta fajgyűlölő beszéd. Ezért mondom, ez egy náci beszéd, nem egyszerűen diszkriminatív: mindenki, aki nem fehér, keresztény, annak nincs helye az emberek között. Ez már vállalhatatlan.”

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind