Hazugságvizsgálatnak vetné alá magát az újszentiváni polgármester

A tavaly júliusban megválasztott újszentiváni polgármester a nyári időközi választási kampány plakátrongálási ügyét mozdítaná ki a holtpontról nyilatkozatával. A felajánlást azon a szerdai rendkívüli ülésen tette a településvezető, ahol a helyi munkásszálló is terítékre került, amelynek ügyében szintén nyomozás folyik.
Szlavkovits Rita

2023. február 16. 11:37

Hazugságvizsgálatnak vetné alá
magát az újszentiváni polgármester

Nem csillapodnak a kedélyek a Szeged melletti Újszentivánon, évekig egy több százmilliós beruházás miatt állt a bál. Majd miután nyomozás indult a munkásszálló ügyében, emiatt a polgármestert is letartóztatták, időközi választást kellett kiírni. A tavaly júliusi kampányban a végül megválasztott Bodó Imre plakátjait megrongálták a választás előtt, emiatt feljelentést is tettek, ez az ügy sem ült el. Most mindkét téma előkerült a szerdai rendkívüli képviselő-testületi ülésen.

 

A munkásszállóról az derült ki a maratoni ülésen, hogy a büntetőügyön túl, a működéssel is gondok vannak, ami miatt lehetséges, hogy az egész támogatást, 222 millió forintot, vissza kell fizetni. 

 

A szállóra még 2017-ben igényeltek 222 millió forintot, 149 milliót a község tett hozzá. A beruházásról a tavaly indult nyomozás állapította meg, hogy az összesen 371 millió forintból 113 milliót más célra fordítottak, emiatt folyik még a nyomozás, vádemelésig még nem jutott az ügy. A tavaly megválasztott új képviselők szakértőt kértek meg, hogy világítsa át a munkásszálló működését, a feladattal megbízott Csanádi György most számolt be a vizsgálatról. A beszámolóból derült ki, hogy a munkásszállót kezelő önkormányzati cég évek óta veszteséges, az állami támogatás feltételeit nem teljesítették: sem a foglalkoztatás nem teljesült maradéktalanul, és az elszállásoltak létszáma sem érte el az előírtakat. Ezt tetézi az, hogy a számviteli szabályokat sem tartotta be az önkormányzati cég. 

 

A szakértő március végén zárja le a teljes vizsgálatot. Most az előbbi részeredmények miatt döntött a testület arról, hogy az önkormányzati cég vezetőjének munkaidejét heti 12 órára korlátozzák, ennek megfelelően a fizetését is 69 ezer forintra csökkentik. 

 

Az ülésen az is elhangzott, hogy az átvilágítást követően a munkásszállót eddig kezelő önkormányzati céget felszámolják, és az önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül majd.

 

Az ülésen az utolsó, egyebek alatt futó napirendnél a polgármester hozta elő a tavalyi időközi választás plakátrongálási ügyét. A választás előtti éjszakán ismeretlenek lefestették a három jelölt közül végül befutó Bodó Imre plakátjait, ekkor emiatt feljelentés is történt. A napokban derült ki, hogy a rendőrség a nyomozást felfüggesztette. A Magyar Narancs írt arról a napokban, hogy utcai kamerák rögzítették a rongálást vélhetően elkövetőket, de a lapnak arra a kérdésére nem válaszolt a rendőrség, hogy ezeket a fotókat vajon figyelembe vették-e a nyomozás során. 

 

Az újszentiváni községháza

 

A szerdai rendkívüli ülés végén Bodó Imre hivatalos előterjesztésében nyilatkozatot tett arról, hogy ő maga hajlandó hazugságvizsgálatnak alávetni magát, emellett a mobiltelefonját is a hatóságok rendelkezésére bocsátaná, hogy a cella-információk alapján megállapítható legyen, hogy merre járt a rongálás idején, ami az éjszaka kellős közepén történt tavaly nyáron. Arra kérte képviselőtársait is, hogy ők is tegyenek hasonló tartalmú nyilatkozatot, hogy a rendőrség folytathassa a nyomozást, és kiderüljön, hogy a tavalyi három polgármester jelölt melyikének a keze lehet a rongálási ügyben. Egyelőre egyik képviselő sem követte Bodót.

 

A rendkívüli ülés este kilenc óráig tartott, a plakátrongálási ügy felélesztéséből pedig látszik, hogy a jövő év elejére kitűzött önkormányzati választási kampány startpisztolya már eldördült Újszentivánon.

Címlapon

mutasd mind