Hazugsággal indokolja a kormány, miért enged szabadon bűnözőket

A börtönök túlzsúfoltságával indokolják több mint 800 külföldi embercsempész szélnek eresztését. Ez azonban nem igaz. Az Eurostat adataiból ugyanis az derül ki, hogy bár 2017-ben valóban Magyarország vezette az EU-ban a börtönzsúfoltsági statisztikát, mostanra ez a túlzsúfoltság megszűnt.
Kékes Viktória

2023. május 24. 07:24

Hazugsággal indokolja a kormány, miért enged szabadon bűnözőket

Hétfőn délután azonnali egyeztetésre rendelte be a bécsi magyar nagykövetet az osztrák külügyminisztérium, amiért Magyarország több száz elítélt embercsempészt engedett szabadon. Az osztrák külügy a 24.hu megkeresésére közölte, a találkozón a tárca részéről hangsúlyozták, hogy a magyar kormányrendelet merőben ellentmond mindannak, amit Magyarország az embercsempészet elleni harcban korábban keményvonalasan képviselt.

 

„Az osztrák fél egyértelműen rámutatott, hogy Magyarország lépéseinek közvetlen következményei vannak a szomszédos ország biztonságára nézve. Ausztria azonnali és átfogó magyarázatot vár Magyarországtól” - írták.

 

Az embercsempészek szélnek eresztését a kormány a börtönök túlzsúfoltságával magyarázta. Rétvári Bence belügyi államtitkár például azt mondta, 

 

„Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.”

 

De Gulyás Gergely is arról beszélt a kormányinfón, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, akik az egyébként is túlzsúfolt magyar börtönökben fogvatartottak több mint 13 százalékát teszik ki.

 

A 24.hu cikke szerint ez az érvelés azonban nem igaz. Az Eurostat adataiból ugyanis az derült ki, hogy bár 2017-ben valóban Magyarország vezette az EU-ban a börtönzsúfoltsági statisztikát, mostanra ez a túlzsúfoltság megszűnt, mert a férőhelyek számánál kisebb mértékben nőtt a rabok száma. 

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy túl sok szabad hely akadna a magyar börtönökben, de az talán mégiscsak túlzás, hogy nemzetközi bűnözőknek ad gyakorlatilag amnesztiát a magyar állam. 

 

Korábban a kormány azt ígérte, a túlzsúfoltság megszüntetésére Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon új börtönöket épít. A túl magas árajánlatok miatt azonban a közbeszerzéseket eredménytelennek minősítették - egyetlen kivétellel. Csengeren Paár Attila érdekeltsége, a West Hungária Bau Kft. végül verseny nélkül nyerte el a börtön kivitelezését, miután az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága mentesítette a beruházást a közbeszerzés alól. Az építkezés 50 milliárd forintba kerül majd, holott pár éve még csak 900 milliósra tervezték a beruházást. 

 

Az embercsempészek szabadon engedéséről rejtett kamerás felvétel is készült: