Momentum: Hazug, manipulatív és pazarló a konzultáció, ezért inkább a tűzre való

Hazug, pazarló és manipulatív a kormány által indított újabb konzultáció, aminek tényleges haszna sincs, hiszen a szankciókat a magyar kormány is megszavazta, így az embereknek már erre nincs hatásuk. Éppen ezért az ellenzéki párt jobb felhasználási módot talált a papíroknak. Közben a Momentum aláírásgyűjtési akcióba is kezd. Azt szeretnék elérni, hogy az energiahordozók árát huszonhét százalékról nullára csökkentse a kormány.
Vass Imre

2022. október 18. 19:40

Momentum: Hazug, manipulatív és pazarló a konzultáció, ezért inkább a
tűzre való

A legújabb konzultációs kérdőívek postázását a napokban kezdték el, így ezen a héten már el is jut a legtöbb emberhez. Azonban a Momentum szerint nem kell a kitöltésére időt pazarolni, annál sokkal jobb célt is tud szolgálni a papír. 

 

Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi szervezetének elnöke elmondta, aktivistáik összegyűjtik az íveket, és abból brikettet készítenek. Az így legyártott tüzelőanyagot rászoruló családoknak juttatják el annak érdekében, hogy segítsenek nekik átvészelni az idei telet. 

 

Szerintük ez sokkal jobb felhasználása a nemzeti konzultációnak, mivel az egy teljesen jelentőségét és értelmét vesztett eszköz, amely csupán egy politikai agitáció az Európai Unió és az uniós döntéshozatal ellen.

 

A konzultációs íveket a városban kihelyezett pontoknál fogják összegyűjteni, az abból készült briketteket pedig központilag osztják majd szét a rászorulók között. Erre jelentkezhetnek azok, akik igényleni szeretnék a fűtőanyagot. 

 

Az akcióval párhuzamosan egy aláírásgyűjtést is kezdeményez a Momentum. Azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon nulla százalék legyen az energiahordozók áfája. 

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Mihálik Edvin, a Momentum országos elnökségének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen lépésre már van példa, Lengyelországban ezt az áfacsökkentést meglépték, és erre az Európai Unió is rábólintott. 

 

A politikus szerint a közelgő tél nagyon sok családnak jelent majd problémát, sokan kerülnek majd nehéz helyzetbe és nekik lehetne ezzel segíteni. Nem a konzultációra kell milliárdokat költeni, hanem az emberek megsegítésére. 

 

Mihálik szerint a kormány hazudott a rezsicsökkentés kapcsán a választási kampányban, hiszen nem védte meg azt, hanem jelentősen megnyirbálta. Ráadásul a kezdeményezés nem segítette elő, hogy a lakosság takarékosan használja a gáz és az áramot. Mihálik szerint a kormánynak az is a bűne, hogy nem segítette a lakosságot abban, hogy a lakásokat, házakat energiatakarékosabbá tegyék. Hozzátette, az áfa nulla százalékosra történő csökkentése érdekében a parlamentben is benyújtottak egy törvényjavaslatot. 

Címlapon

mutasd mind