Hazudott október 23-án Orbán Viktor

Paksy Zoltán történész, a Zala Megyei Levéltár főlevéltárosa szerint a miniszterelnök ünnepi beszédében elhangzottak „a fikció világába tartoznak, nem fedik a valóságot”.
Kékes Viktória

2022. október 27. 07:59

Hazudott október 23-án Orbán Viktor

Orbán Viktor idén Zalaegerszegen, kordonok mögött és alaposan megszűrt közönség előtt tartotta meg ünnepi beszédét október 23-án. A miniszterelnök azt mondta:

 

„A zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de egy biztos: kitartottak, ameddig lehetett. Az egerszegiek az elsők között voltak, akik 1956 októberében egy percet sem késlekedtek utcára vonulni, és ők voltak azok, akik az utolsók között tették le a fegyvert: decemberben. Egy hónappal a szabadságharc leverése után még szovjet tankoknak kellett feloszlatniuk az egerszegi sztrájkolókat.”

 

A Népszava megkérdezte Paksy Zoltán történészt, a Zala Megyei Levéltár főlevéltárosát arról, hogy a kormányfő szavai mennyiben felelnek meg a valóságnak. Paksy szerint gyakorlatilag semmiben:

 

„Zalaegerszegen először október 26-án, tehát három nappal a budapesti események után mentek utcára az emberek. Sok minden történt azon a napon, de a zalaegerszegiek fegyverrel – bár a kormányfő szóhasználata erre utalt – egyszer sem harcoltak”.

 

A történész elmondása szerint, mikor az oroszok a városhoz közeledtek, a Zalaegerszegen lévő magyar katonai alakulat védelmi állást foglalt el, végül azonban megadta magát. Paksy Zoltán szerint teljesen értelmetlen lett volna az ellenállás. Az oroszok november 4-én a katonákat és a forradalmárokat is lefegyverezték. Az igaz ugyan, hogy a későbbiekben Zalaegerszegen is szerveztek kisebb-nagyobb tüntetéseket, sztrájkokat, és az egyik ilyen decemberi demonstráción olyan sokan gyűltek össze, hogy az oroszok tankokat vezényeltek ki. Ezek azonban csak a megfélemlítést szolgálták, Orbán Viktor állításával szemben tömegoszlatás nem történt.

Címlapon

mutasd mind