Házhoz megy a REÖK idei utolsó tárlata: Nagy Gábor kiállítását az interneten járhatjuk be, akár tárlatvezetéssel is

A tervek szerint január 3-áig tekinthették volna meg a látogatók a REÖK idei legnagyobb szabású tárlatát, Nagy Gábor, Munkácsy-díjas festőművész fél évszázados alkotói munkájának összegző kiállítását. A járvány újbóli felserösödése azonban közbeszólt. A következő hetekben interneten rövid műelemzésekkel járhatjuk be a tárlatot.

2020. december 15. 13:27

Házhoz megy a REÖK idei utolsó tárlata: Nagy Gábor kiállítását az interneten járhatjuk be, akár tárlatvezetéssel is

A Reök-palota mindkét szintjén október eleje óta várja a látogatókat az elmúlt évek egyik legátfogóbb kiállítása, Nagy Gábor Átkelés című tárlata, ám a járványveszély miatt nem sokkal a megnyitó után be is kellett zárni a kiállítást.

A REÖK kiállítás szervezői most úgy döntöttek, ha a látogatók nem tudnak betérni a monumentális tárlatra, azt viszik el hozzájuk.

A virtuális tárlatot Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátorának mikroműelemzéseivel igyekszenek közelebb vinni az érdeklődőkhöz. Sőt, a Munkácsy-díjas festőművésszel készült rövid interjúkat is megosztanak, amelyekben személyes élményeiről és kulisszatitkokról is mesél az érdeklődőknek.

Nagy Gábor munkái egyébként nem ismeretlenek a szegedi közönség előtt, hiszen állandó résztvevője a nyári tárlatoknak, a táblaképfestészeti biennáléknak, valamint a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, utóbbin munkáit már Tornyai-plakettel is elismerték.

Szabó Luca képei akkor készültek, amikor maszkban még végig lehett járni a tárlatot. Mára csak az internet maradt. Nézze meg újra kollégánk galériáját ide kattintva!

A Munkácsy-díjas alkotónak térségünkhöz is erős a kötődése: egyik alapítója a Csongrádi művésztelepnek, ahol egyetemi tanítványaival negyven éves oktató pályája során rendszeres vendég volt.

Sok művében foglalkozik az ember és a táj kapcsolatával, az utóbbi évek motívumai között pedig megjelent a bárány, mint jelkép, amely a tisztaságot, az őszinteséget, a szeretetet és az áldozatvállalást fejezi ki művészi eszközökkel.

Az interneten is látható életmű-kiállításon közel 350 alkotás reprezentálja az elmúlt fél évszázad alkotói periódusait.

A tárlatot bemutató videó sorozat részei a REÖK hivatalos Youtube csatornáján, valamint a Facebook oldalán érhetők el.

rag