Hazatért Szegedre az Angyali üdvözlet

Visszatért Szegedre Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című alkotása, mely Rómában vendégeskedett az elmúlt hónapokban. A kör formájú kivételes festményt rövid ideig ismét kiállítják a Móra Ferenc Múzeumban, március 16-án pedig előadást tartanak az olaszországi tárlatról.
Hollósi Zsolt

2023. március 13. 18:17

Hazatért Szegedre az Angyali üdvözlet

Visszatért Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című tondója a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A rejtélyes sorsú alkotás tavaly november óta a római Collegium Hungaricumban vendégeskedett egy különleges kiállításon: több mint 220 év után tért vissza az örök városba. A késő-reneszánsz festő alkotása március 20-ig ismét látható a Móra-múzeumban egy kamarakiállításon. A római tárlat fogadtatásáról, az alkotás eredetének körülményeiről pedig március 16-án, csütörtökön 16 órakor tart előadást Szabó Tamás restaurátorművész, az olasz kiállítás kurátora.

A Szegedi Angyali üdvözlet című tondó kalandos utat járt be. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe 1925-ben került, majd 2007 és 2009 között komoly vizsgálatoknak vetették alá magyar, amerikai és olasz szakértők bevonásával. 

 

A vizsgálatok eredményeként sikerült megerősíteni, hogy Giorgio Vasari művéről van szó, melyet a vatikáni paloták egykori Pius-tornyába szántak. 

 

Az alkotás 1789-et követően Napóleon hadseregének rekvirálásai vagy a lakosztályok későbbi átépítési munkálatai során hagyhatta el Rómát.