Hazaköltözik a Puskás-díj, Zsóri Dániel leollózta Lionel Messit

Ha van jelentős díj, amit megérdemelt magyar labdarúgó, akkor ez az. Zsóri Dániel Puskás-díjánál a legkevésbé sem lejtett a hazai pálya, igaz volt rá esély, hogy a magyarról elnevezett díjat minél hamarabb odaadják egy magyarnak, ha lehet.
Hazaköltözik a Puskás-díj, Zsóri Dániel leollózta Lionel Messit

„Daniel Zori” – jelentette be a FIFA-gálán Michael Essien ghánai labdarúgó, akitől a magyar Zsóri Dániel átvehette a Puskás Ferenc-díjat hétfő este.

Nem magyarázzuk, teljesen fölösleges, nézze meg Zsóri Dániel hatalmas dugóját, amit a Ferencvárosnak lőtt a 93. percben 1-1-es állásnál, kb. 15 méterről. 

Az a helyzet, hogy véletlenül nem lehet 15 méterről egy beadást így beollózni, ehhez kiváló helyzetfelismerés, kifinomult technikai tudás kell, érezni kell a kaput, és egy szakajtónyi önbizalommal kell pályára lépni. Szerencse sem árt, persze, de mit ér a szerencse, ha nem indítja el valaki a mozdulatsort. Nos, a fiatal Zsóriban ez mind megvan, a gól az ő mestermunkája, és most már az év gólja is egyben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.

Emlékeztetőül: az idei Puskás-díjra – amely a FIFA egyetlen személyről elnevezett díja –, a zsűri Zsóri Dániel mellett Juan Fernando Quinterót és Lionel Messit jelölte a tizes lista szűkítése után. És mivel Messinek még nincs Puskás-díja számolni kellett azzal a forgatókönyvvel, hogy megkapja, már csak a neve miatt is.

És bár Zsóri időközben a MOL Fehérvár FC-hez igazolt, ne hallgassuk el azt sem, hogy a Ferencváros ellen az a Herczeg András szavazott neki bizalmat, aki magyar fiatalok csapatba építésével oly sokszor mentette már meg a Debrecent a lecsúszástól, és rak rendet már sokadik alkalommal, amikor összeomlóban van a klub. 

Ezzel Zsóri Dániel messze a legfiatalabb játékos, aki megkapta a Puskás-díjat.

Zsóri Dániel egyébként Nagyváradon született 2000. október 14-én. A Békéscsaba korosztályos csapataiban, majd 2016-tól a Debrecen utánpótlásában tanulta meg a futball alapjait. és ezek szerint azt, hogy kell 15-ről brutális nagy ollózós gólt lőni, majd megnyerni a Puskás-díjat. Zsóri idén lett a klub felnőtt csapatának tagja, előtte a DVSC II-ben 39 gólt lőtt 15 meccsen, de már akkor látszott, hogy nem megyeeggyes játékos.

„Óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként át tudom venni. És ezt nagyon szépen köszönöm a családomnak, a hozzám közel álló embereknek, klubjaimnak, edzőimnek és csapattársaimnak, akik segítettek ebben, hogy elérjem ezt a díjat. Viszont az utamnak még nagyon az elején járok, és nagyon sok dolgot kell még tennem” – mondta a díjjal a kezében Zsóri.

Legyen ez a gól és ez a díj tanulság a milliókat kereső idegenlégiósokat favorizáló magyarországi edzőknek.

Lionel Messi nem rejtette véka alá a csalódottságát, hiszen Cristiano Ronaldónak van Puskás-díja, neki még nincs. Aranylabdáik száma pedig 5-5. Vébét egyikük sem nyert, Ronaldónak viszont van Eb-aranya, Messinek viszont nincs Copa América elsősége

A Puskás Ferenc-díjat 2009-ben alapította a FIFA, a világ egyik legjobb labdarúgója, Puskás Ferenc tiszteletére.

Eddigi díjazottak:

2009. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
2010. Hamit Altıntop (török, Törökország)
2011. Neymar (brazil, Santos)
2012. Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahçe)
2013. Zlatan Ibrahimović (svéd, Svédország)
2014. James Rodríguez (kolumbiai, Kolumbia)
2015. Wendell Lira (brazil, Goianésia)
2016. Mohd Faiz Subri (maláj, Penang)
2017. Olivier Giroud (francia, Arsenal)
2018. Mohamed Szaláh (egyiptomi, Liverpool)
2019. Zsóri Dániel (magyar, Debreceni VSC) 

A FIFA gáláján az alábbi díjakat osztották még ki:

  • Év férfi játékosa: Lionel Messi
  • Év női játékosa: Megan Rapinoe 
  • Év kapusa: Alisson Becker
  • Év edzője (női csapatok): Jil Ellis
  • Év edzője (férfi csapatok): Jürgen Klopp
  • Az év női csapata: Van Veenendaal – Lucy Bronze, Wendie Renard, Nilla Fischer, Kelley O’Hara – Amandine Henry, Julie Ertz – Marta, Rose Lavelle, Megan Rapinoe – Alex Morgan.
  • Az év férfi csapata: Alisson – Virgil van Dijk, Sergio Ramos, Mathijs de Ligt, Marcelo – Frenkie de Jong, Luka Modric, Eden Hazard – Lionel Messi, Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo.
  • Fair Play-díj: Marcelo Bielsa és a Leeds United
  • Szurkolói díj: Silvia Grecco (a vak kisfiának a stadionban mérkőzéseket tolmácsoló édesanya)

(Fotó: Nemzeti Sport)

Tovább olvasom