Havazás Szegeden: tizenkét munkagéppel takarítják a város legforgalmasabb útvonalait

Újra fehérbe borult Szeged, köszönhetően annak, hogy szombat reggel óta, ha nem is intenzíven, de havazik. A Meteorológiai Szolgálat szerint a havazás szombaton éjszaka és vasárnap hajnalban fokozódhat. A hóeltakarítógépek este hatkor indultak.
Bod Péter

2022. január 08. 18:30

Havazás Szegeden: tizenkét
munkagéppel takarítják a város legforgalmasabb útvonalait

Könnyen megtörténhet, hogy vasárnap reggelre tíz centis hó borítja a várost, köszönhetően annak, hogy délkelet felől egy sekély ciklon csapadékzónája elérte hazánkat. Igaz, a helyzet képlékeny, csak valószínűsíteni lehet, mit hoz az éjszaka.

 

Noha kisebb kivételekkel az egész országban esik a hó, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, és azon belül is a Dél-Alföldön esett eddig a csapadék. Mint a híradásokból kiderül, leginkább Csongrád-Csanád és Békés az a két megye, ahol eddig a legnagyobb mennyiségű hó hullott.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy szombaton 21 óráig 90-95 százalékos biztonsággal esni fog Szegeden a hó, majd abbamarad, ám éjféltől jó eséllyel lehet hózáporokra számítani, ami hajnalra eláll.

 


 

A hóhelyzetre már pénteken készült a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft – mondta el érdeklődésünkre Makrai László igazgató, amikor alásózták a gyalogátkelőhelyeket és környéküket, a Belvárosi hidat, rakpartot, valamint a körtöltés átjáróit.

 

A hóhelyzet képlékenységét mutatja, hogy pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat még nem tudta megmondani, mi lesz az érkező csapadék halmazállapota – hallhattuk az igazgatótól.

 

A szombati gyenge, de állandosuló havazás miatt beindul estére a hóeltakarítás. A kisgépek 17.30 után indultak el, míg a nagy munkagépek valamivel 18 óra után. Az utakra lehulló egyelőre csekély mennyiségű hó miatt hóekézni nem lehet. Helyette síkosításmentesítő anyagot szórnak az utakra a munkagépek.

 

 

A városban elsőbbséget élveznek a hómentesítésben a tömegközlekedési útvonalak, így a kirendelt, összesen tizenkét munkagép ezeken a helyeken kezdi meg a munkát – jelezte Makrai László.

 

A Környezetgazdálkodás szakemberei folyamatosan járják a várost este és éjszaka, és a kialakuló helyzetnek megfelelően lépnek kapcsolatba a hóeltakarítást irányító diszpécserrel, aki szükség esetén haladéktalanul mozgósítja a hóeltakarításban részt vevő munkagépet vezetőit.

 

Vasárnap hajnalban és reggel hatvan hómunkást rendeltek ki a városi járdák és gyalogátkelőhelyek takarítására.