Havasi Bertalan megint nem mondott igazat

Ezúttal az uniós pénzekkel kapcsolatban hazudott Orbán Viktor sajtófőnöke.
Kékes Viktória

2022. március 25. 08:10

Havasi Bertalan megint nem mondott igazat

„300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára. Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából. A baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot” – közölte tegnap az MTI-vel Orbán Viktor sajtófőnöke.

 

Ez azonban nem igaz.

 

A valóságban ennek a 300 milliós uniós támogatásnak sem Orbán Viktor leveléhez, de még a helyreállítási alaphoz sincs az égvilágon semmi köze. 

 

A REACT-EU programot éppen azok számára hozta létre az unió, akik valami miatt (hazánk esetében ez az ok a rendszerszintű korrupció) nem juthattak hozzá a helyreállítási alapból járó pénzhez. Az egyetlen újdonság ezzel kapcsolatban, hogy a Bizottság most azt javasolja: azok a tagállamok, ahová a háború miatt sok ukrán menekült érkezett – Románia, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Bulgária, Észtország és Csehország – előbb lehívhassák a programból nekik járó pénz 45 százalékát.   

 

Ezt a 300 millió eurót tehát Magyarország mindenképpen megkapta volna 2023 végéig. Ehhez Orbán Viktornak semmi köze nincs.