Hátra mentünk, nem előre – Kutnyik Pál olvasói levele

Szegedi Tükör

2023. február 19. 19:56

Hátra mentünk, nem előre – Kutnyik
Pál olvasói levele

Egy társadalom embersége leginkább azon mérhető le, hogyan bánik a szegénnyel, a gyöngével, a beteggel – mondta a nemrég elhunyt XVI. Benedek pápa. És milyen érdekes, hogy az állam éppen most hátrált ki a legkiszolgáltatottabbak mögül! Az is érdekes volna – no nem az egyházi kezelésben lévő iskolák esetében –, hogy mit is gondol a katolikus egyház az oktatás évek óta tartó mélyrepüléséről, arról, hogy a pedagógusok tiltakozását a kormány csupán „rendészeti” problémaként kezeli. Hogyan vélekednek az ország erkölcsi, szellemi állapotáról?

 

Hírdesd az igét! – írja Pál apostol. Bizonyára tudják ezt a katolikus atyák, mégis jó ideje hallgatnak. Kritika nélkül veszik jó ideje tudomásul a növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket, az állami szintű korrupciót, a mélyülő nyomort. És azt is, hogy az állami kitüntetéssel olyan embert jutalmazott a kormány, mint Bayer Zsolt, aki demens vénembernek, sőt gazembernek titulálta Ferenc pápát. De ne csodálkozzunk egyik oldalon sem, mert az egyház milliárdoktól eshetne el az igazság kimondásáért.

 

Míg a NER csak arra használja a vallást, hogy azzal elfedje gátlástalan harácsolását, az egyház közben minden erejét az intézményrendszer fenntartására koncentrálja. Nem túl régen egy nemzetközi vizsgálat az után érdeklődött, hogy az egyházak hívei közül vallási eseményen legalább havonta egyszer az emberek, a hívők hány százaléka vesz részt. A kereszténység utolsó bástyájaként emlegetett Magyarországon ez az arány csupán tizenhét százalék – az egyik legalacsonyabb Európában. De az is jól látszott a vizsgálatból, hogy az egyház berkein belül és hívei között sincs konszenzus az Orbán-rezsim támogatását illetően. Vajon megéri hallgatni? Asszisztálni ahhoz a megosztottsághoz, gyűlölködéshez, amibe mára süllyedtünk?

 

Közben meg évtizedek óta leginkább hátra megy Magyarország.

 

Kutnyik Pál

Vélemények

mutasd mind