Hatmillió forintra nőhet Matolcsy György fizetése

Egy új törvényben az Állami Számvevőszék elnökének fizetéséhez igazítják a Magyar Nemzeti Bank elnökének bérét. Így a jegybankelnök is annyit kereshet havonta, mint az átlagmagyar egy év alatt.
Cservenák Zoltán

2022. november 06. 11:09

Hatmillió forintra nőhet Matolcsy György fizetése

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tizenkétszerese – ennyit keres az Állami Számvevőszék elnöke a törvény szerint, és ennyi lesz a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetése is.

 

Tavaly a KSH által számolt bruttó átlagbér 438 ezer 800 forint volt Magyarországon, ennek 12-szerese 5 millió 265 ezer 600 forint, de a hírt közlő Bank360.hu szerint mivel az átlagbér 2023-ban bruttó 500 ezer forint körül alakulhat, Matolcsy György fizetése 6 millió forint lehet havonta.

 

Az infláció ellen küzdeni próbáló jegybankelnöknek így nem kell attól tartania, hogy a pénzromlás felzabálja a jelenlegi 5 millió forintos fizetését. A most nyilvánosságra hozott lehetséges jegybanktörvény-módosítása megvédi ettől.

 

Osztalékot fizetne a jegybank

A törvénymódosítás tervezete szerint a Magyar Nemzeti Bank osztalékot fizetne az államnak a jövőben, ha a saját tőkéje nagyobb, mint a jegyzett tőkéje. Ez lényegében a mindenkori nyereség, ennek minden évben a felét kellene befizetni az államkasszába. Cserébe, ha a tőke a jegyzet tőkénél kevesebb lesz, akkor a költségvetés 5 év alatt részletekben kompenzálja azt.

Vélemények

mutasd mind