Hatezer szegedi iskolás étkezését támogatja az önkormányzat, de az infláció miatt most mégis árat kell emelni

Két éve nem volt áremelés a szegedi közétkeztetésben, a diákoknak három évvel ezelőtt kalkulált nyersanyagárakon készült az étel, de ez a vágtató infláció miatt tovább már nem volt tartható. Az önkormányzat abban állapodott meg a Suli-Hosttal, hogy szeptember 1-jétől nagyjából húsz százalékkal emelkedhetnek a tarifák. A hétfői közgyűlés előtt utolsó előttiként csütörtökön reggel a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság vette sorra a tárgyalásra váró napirendi pontokat, többek között a szegedi diákok étkeztetését is.
Rafai Gábor

2022. június 30. 16:15

Hatezer szegedi
iskolás étkezését támogatja az önkormányzat, de az infláció miatt most mégis
árat kell emelni

A város három éve kötött szerződést a diákétkeztetést biztosító Suli-Hosttal. A társaság már korábban is jelezte, nem jön ki a térítési díjakból, és szeretne árat emelni, de ezt az önkormányzat eddig nem fogadta el. Ez a helyzet azonban nem volt tovább tartható, mert az ellátás biztonságát veszélyeztette volna.

 

– A KSH szerint minden egyes hónapban közel 10 százalék az infláció, miközben az élelmiszerek ára csak idén több mint húsz százalékkal emelkedett. A kormány az év elejétől újból megemelte a minimálbért, a garantált bérminimumot. Megdrágultak a szállítási költségek, a konyhai eszközök, az energia ára pedig az egekben – mondta Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere, utalva arra, hogy a helyzet valóban nem volt már tovább tartható.

 

A közétkeztetésben július 1-jétől lesz lehetősége újra az önkormányzatoknak, hogy emeljék a hatósági árakat. 

 

Kényszerűen engedve a közétkeztetési cég többszöri kérelmének a közgyűlés most arra készül, hogy változtat a díjtételeken. 

Az új tarifák csak szeptember 1-jén lépnek majd életbe.

 

– Tizenegyezer adag étel készül naponta a szegedi diákoknak. Ebből hatezer vagy teljesen ingyenes, vagy félárat kell fizetni érte. A város már most is évente több mint 230 millió forinttal támogatja a szegedi diákok étkezését, ez az összeg jövőre eléri a félmilliárd forintot – mondta az alpolgármester.

 

2020 márciusa óta nem volt díjemelés a közétkeztetésben Szegeden, de ezeket az árakat már nem lehetett tovább tartani, az önkormányzat és a Suli-Host végül megegyezett abban, hogy 19,9 százalékkal emelheti a cég az árakat, hogy legalább részben lefedje az infláció és a béremelkedések hatásait.

 

A bizottság csütörtöki ülésén is terítékre került a parkolási rendszer változtatása. Teljesen új rendeletet léptetne hatályba ugyanis Szeged közgyűlése a parkolással kapcsolatban, mert az utóbbi években hatalmas változások zajlottak le ezen a téren, a rendelet viszont maradt a régi. 

 

– Jelenleg az összes magyar nagyváros árat emel és újragondolja a parkolási rendszerét. Ezt teszi Szeged is, most hat évnyi inflációt kell beépíteni a tarifákba – mondta Nagy Sándor.

 

Az alpolgármester elmondta azt is, a parkolási díjnak komoly forgalomszabályozó hatása van, fontos szempont, hogy fenntartható maradjon a szegedi közlekedés, ennek egyik fontos eszköze egy jól működő parkolási rendszer.

 

Egy korábbi közgyűlési döntés miatt már pénteken változik a parkolás díja Szegeden, de az igazi nagy változás 2023. július 1-jén várható, ha hétfőn megszavazza a közgyűlés Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester előterjesztését. 

 

A parkolási díjak emelésén túl ugyanis a tervezet szerint a nagykörúton kívül is lehetnek majd fizetőzónák és Újszeged egy részét – döntően a liget körüli utcákat, valamint a Torontál téri P+R parkolót – is bevonnák a fizetős zónákba.

 

Nagy Sándor jó hírt is hozott a ma reggeli bizottsági ülésre: előterjesztői kiegészítés készült a parkolózónák kialakításához.

 

Az eredeti elképzelés szerint visszahozták volna korábbról az úgynevezett kék zónát, ide sorolták be először a Torontál téri P+R parkolót is.

 

Ezt a tervezetet módosította Nagy Sándor. 

 

Az új javaslat szerint a Torontál tér egy teljesen új színt kapna, lila zóna lenne, ahol a parkolás óránként 150 forintba, a napijegy 900 forintba kerülne 2023. július 1-jétől, ha a közgyűlés is rábólint a tervre hétfőn. Ebbe a zónába bármilyen – még a lakossági – parkolóbérlettel is be lehet majd állni.

 

Az előterjesztést és a módosító javaslatot a bizottság többsége támogatta.