Hátat fordít a politikának Fürjes Balázs – a NOB-ba pályázhat

A kormányzati posztjairól lemondó Fürjest egy magáncég is csábíthatta, de elég egyértelmű felkérést kapott, hogy Schmitt Pál helyét betöltse a Nemzeti Olimpiai Bizottságban.
Szlavkovits Rita

2023. március 27. 18:35

Hátat fordít a politikának Fürjes Balázs – a NOB-ba pályázhat

Tizenkét év kormányzati munka után még a politikának is hátat fordít a fideszes politikus, Fürjes Balázs erről a közösségi oldalán számolt be. Kormányzati posztjairól lemondott, ezt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely elfogadta. A politikus a jövőjének nem minden részletét kibontva annyit árult el, hogy egy magáncég felkérésének tesz eleget, a vállalkozás nevét nem elárulva. Annyit azért hozzátett a Miniszterelnökségen miniszterhelyettesi posztot eddig betöltő Fürjes Balázs, hogy a magánszférában is városfejlesztéssel kapcsolatos feladatai lesznek. Ezzel kapcsolatban még azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy a rá váró feladatok miatt jóval több időt kell majd külföldön töltenie, mint amennyit jelenlegi munkája a Miniszterelnökségen megenged.

 

A másik csábító feladat, ami elég valószínű módon az előbbinél is nyomósabb ok lehet Fürjes távozásában, hogy 

 

a Magyar Olimpiai Bizottság felkérte, hogy pályázza meg a NOB-tagságot. Még meg sem száradt a tinta Fürjes bejegyzésén, amikor a hivatalos felkérés már meg is jelent a MOB honlapján.

 

„A MOB felkéri Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő NOB-bizottság tagját, a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervező bizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, állandó taggá választása érdekében. A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet."

 

Amint közismert: Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, tagsága akkor szűnt meg, amikor a legendás sportdiplomata tavaly májusban betöltötte a 80. életévét. Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár. Így új magyar tag megválasztása nélkül nem lenne magyar tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.