Határtalanul: bemutatták a szegedi nyugdíjasok novelláskötetét

Határtalanul címmel szombaton délután mutatták be a Dugonics téren azt a novelláskötetet, amelyet nyugdíjasok kisprózai írásaiból állítottak össze. Közel félszázan küldték el írásaikat egy novellapályázatra. Még holland nyugdíjas is írt novellát a szegedi pályázatra.

2018. június 09. 18:12

A novellapályázat díjazottjai

1. díj: Vörös Pál
2. díj: Vágó József
3. díj: Radmila Markovics
Szeged város különdíja: Györkey László
Az SZTE különdíja: Dorogi Géza

Tavaly már hetedik alkalommal írt ki novellapályázatot a Szegedi Idősügyi Tanács, a Senior Center és a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája.

Boros Gyula idősügyi referens elmondta, immár harmadik éve a külföldön élő magyar nyugdíjasok írásait is várták. A „Határtalanul” címmel meghirdetett pályázatra, a beadási határidőig összesen 48 pályamunka érkezett.

A beküldők között szegedi nyugdíjas irodalomtanár éppen úgy volt, mint volt szövőnő. Szegedről összesen 36-an, Romániából és Szerbiából 3–3-an, a szegedi kistérségből pedig 5-en küldték be írásaikat, de egy Hollandiában élő magyar nyugdíjas is elküldte novelláját.

A beérkezett irodalmi műveket december értékelte az öttagú zsűri, amelynek Tandi Lajos újságíró, Zsoldos Sándor irodalomtörténész, Balogh Gyula, az SZTE Kulturális Irodájának munkatársa, valamint Szerbiából Molnár Krekity Olga és Romániából Makkai Zoltán voltak a tagjai.

A beküldött írásokból az idei könyvhétre kötet is született, ennek bemutatóját rendezték meg ma, szombaton délután a Dugonics téri könyves városban.

– Nem engedtek a negyvennyolcból a szépkorúak – utalt a beküldött munkák számára köszöntőjében Tóth Károly önkormányzati képviselő, aki elmondta, Szegeden jelenleg hatvankét nyugdíjas szervezet működik, tagjaik többsége valamilyen kapcsolatban áll a kultúrával: vagy befogadó, vagy alkotó.

– Szeged a sokszínű kultúra városa, ezért az önkormányzat minden erejével támogatni igyekszik azokat a nyugdíjasokat is, akik valamilyen művészeti ágban – festészetben, zenében, táncban, fotózásban vagy az irodalomban – alkotnak.

A zsűri elnöke, Tandi Lajos köszöntőjében azt mondta, számára minden olyan nap, amikor egy új könyvet vehet a kezébe, ünnepnap.

– Az értékelés kapcsán mind a félszáz írást elolvastam, és egytől egyig örömmel töltöttek el. A történelmet az egyes emberek élettörténete teszi hitelessé. Ebben a kötetben, amelyik negyvennyolc kiváló írást tartalmaz, egy nemzedék, a mai hatvanasok, hetvenesek históriája áll össze, hogy hitelesítse ennek a korosztálynak az életét.

Az ünnepség végén vehették át a díjazottak az elismeréseket, valamint a megjelent szerzők a tiszteletpéldányaikat.

 

Címlapon

mutasd mind