Határozottság, tisztesség – ezekért kérte föl alpolgármesternek Szécsényi Rózsát Botka László

A férje még a kampányban megmondta neki, biztos benne, hogy valami fontos megbízást kap. Ám egészen addig nem hitte el neki, amíg le nem ült egyeztetni a polgármesterrel. Szécsényi Rózsa, Szeged új gazdasági alpolgármestere, hosszú idő után az első nő, aki alpolgármesteri tisztséget tölthet be a városházán.

2019. október 25. 18:23

Határozottság, tisztesség – ezekért kérte föl alpolgármesternek Szécsényi Rózsát Botka László

– Botka László polgármester most is elmondta az újraválasztása estéjén, hogy már másnap megkezdi a munkát, és egyesével egyeztet minden képviselővel, aki bejutott a közgyűlésbe. Öt éve már volt egy ilyen egyeztetése, de a mostani egy kicsit más, kicsit több volt, mint a 2014-es. Ott, akkor tudta meg, hogy felkéri alpolgármesterének, vagy a háttérben már korábban elkezdődött „valami”?

– Igen, ott a dolgozószobájában, hétfőn. Összeírtam a terveimet, elképzeléseimet Tápéról és Baktóról, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket akár már másnap el lehet kezdeni, ám azon a megbeszélésen kiderült, többen, másban is gondolkodik. Akkor ott kért meg, hogy vállaljam el a gazdasági alpolgármesteri pozíciót. Benne voltam az előző ciklus pénzügyi bizottságában, de nem gondoltam, hogy ebben gondolkodik.

Meglepetésként ért a feladat, és meglepetés volt a hatalmas bizalom. A beszélgetésen egyik pillanatról a másikra kijelentette, „törvényi kötelezettségemnél fogva megkérlek arra, legyél Szeged gazdasági alpolgármestere!” Visszakérdeztem: „Viccelsz?!” És azt mondta, „nem, teljesen komolyan gondolom”. Azt mondta, úgy ismert meg, hogy határozott vagyok, jártas vagyok a pénzügyekben.

Mielőtt képviselő lettem, az áramszolgáltatónál körülbelül tizenöt évig olyan pozícióban voltam, hogy 330 ember munkája tartozott a feladatomhoz. Nagyon eredményes volt és folyamatosan kontrollált minket az energiahivatal, minden évben elnyertük az Energiafogyasztók díját. Két és félmilliárdos költségért, és majdnem ugyanennyi beruházási keretért feleltem minden évben. Úgy gondolta Botka László, értek a számok nyelvén, beleláthattam a hivatal munkájának egy szegletébe, el tudok indulni.

– De nem kellett ott rögtön igent mondani.

– Nem is tudtam volna mit válaszolni, nagyon meglepődtem. Kértem egy napot, hogy valamennyire átgondoljam a feladataimat. Ott azt elmondtam neki, hogy egy hónappal a választások előtt azt mondta nekem a férjem, ő úgy érzi, hogy valami nagyon komoly feladatot bíznak majd rám a városházán. Ellenkeztem, határozottan, ezért is lepett meg a felkérés. Ott esett le, még jobban oda kell figyeljek a férjemre, hogy miket mond.

(fotók: Iványi Aurél)

– Akkor az első telefont, gondolom, ő kapta. Mit mondott a férjének?

– Azt, hogy „máskor gondold meg, miket mondasz, és hogy azonnal vegyél lottót”! Majd azon kezdtem el gondolkodni, milyen ismereteim vannak, hogyan tudom ezt a nagy feladathalmazt megfogni. Hat éve már, hogy eljöttem ugyanis az áramszolgáltatótól, azóta nyugdíjas vagyok, így voltam képviselő. Most ezt a nyugdíjellátást felfüggesztem, így kapcsolódom be a hivatal munkájába. De maradva még a telefonnál: kettősek az érzéseim, mert nagyon jól esik a bizalom, viszont ott van az izgalom, a feladat nagysága miatt. Egy nagyon komoly, nagyon izgalmas huszonnégy óra volt, amíg döntöttem. Beszéltem Szabó Sándor országgyűlési képviselővel, Kalmár Gábor kabinetvezetővel. Próbáltam megtudni tőlük is, mi indította el a polgármester gondolkodását irányomban.

– Mit mondtak?

– Határozottság, tisztesség. Határozottan képviselem a véleményemet, alaposan utánanézek annak, amiről beszélek, felkészült vagyok. Mindketten azt mondták, régóta gondolkodott már a polgármester úr azon, hogy valamilyen plusz feladatot kapjak, a sok szavazat, amit kaptam vasárnap, megerősítette ebben.

– Milyen öt év elé nézhet?

– Nehéz, feladatokkal teli, ennek tudatában már a napokban megkezdtem a munkát, közösen Szentgyörgyi Pállal, a korábbi gazdasági alpolgármesterrel. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, folytatjuk azt a felelős gazdálkodást, ami az elmúlt tizenhét évben megszokott volt a városban. Mivel a Pénzügyi bizottság tagja voltam, elmondhatom, stabil a város pénzügyi helyzete. Nincsenek fizetési problémái, jó az adózási morál, hiszen évről-évről növekszik az adóbevétel. Ez a gazdasági helyzet lehetővé teszi, hogy Szeged az a város, ahol a lakosoknak nem kell adót fizetnie. Ennek az a további feltétele, hogy gazdaságilag jól működjünk, ezen dolgozunk, ez lehet az egyik legfontosabb feladatom. Igénybe kívánjuk venni az EU-támogatásokat és ehhez biztosítani kívánjuk a saját forrást. Továbbra is fontosnak tartjuk az önkormányzati cégek megfelelő színvonalú működését, hogy a lakosság számára minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak.

A jövőbeni feladatom kettős hozzáállást igényel, ami látszólag ellentmondás, de a valóságban nem az: egyrészt nyugodt, kiegyensúlyozott gazdálkodást kell biztosítani, a működéshez és a fejlesztések megvalósításához, másrészt új innovatív, módszereket is alkalmazni kell a gazdaság további élénkítéséhez. Az áramszolgáltató egyébként ilyen hely volt: olyan környezetben dolgoztam vezetőként, ahol ez mindennapi elvárás volt. A következő időszakban számítok a kiváló szakmai csapatra és Szentgyörgyi Pál több éves szakmai tapasztalatára, hiszen feladatunk a tervezett költségvetésben és a pénzügyi tervekben szereplő számokat „tiszteletben” tartva előkészíteni az év végét és tervezni a jövő évet. De azt is tudom, jó esetben még csak a jéghegy csúcsát látom. Nagyon sok mindent kell még megtanulnom.

– A bejelentés óta hány gratulációt kapott?

– Nagyon sokat, nagyon örülnek a lakosok. Ugyanakkor tartottak attól, hogy esetleg hátrány szenved emiatt a képviselői munka, de egyből megnyugtattam mindenkit, hiszen lesz segítőm ebben. Nagyon nagy szükségem van továbbra is a tápéiak, baktóiak, újpetőfitelepiek szeretetére. Olyan mértékű támogatást kaptam, amit nem szeretnék elveszíteni, minden nap dolgozom majd azért is, hogy ez megmaradjon.

gszl