Hatan meghaltak egy orosz rakétatámadásban Toretszkban, Zelenszkij szerint ezernél több települést foglaltak vissza az oroszoktól

A Dzserzsinszk néven ismert kelet-ukrajnai település Donyecktől északra található nagyjából 25 kilométerrel.
Cservenák Zoltán

2022. július 19. 00:35

Hatan meghaltak egy orosz rakétatámadásban Toretszkban, Zelenszkij szerint ezernél több települést foglaltak vissza az oroszoktól

Az oroszok egy kétszintes épületet lőttek szét Toretszkben hétfő hajnalban, a támadásnak hat halottja van. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint öt ember holttestét emelték ki a romok közül, egy hatodik pedig súlyosan megsebesült, és a kórházban meghalt. Az jelentések szerint az orosz támadásban egy lakóépület, iskola, óvoda és egészségügyi kollégium is megrongálódott.

 

Zelenszkij: 1028 települést szabadítottunk fel eddig

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állítja, hogy eddig 1028 települést felszabadítottak a megszállás alól, de további 2621 még mindig az oroszok ellenőrzése alatt áll Ukrajnában. Azt is mondta, minden megszállt településsel fenn szeretnék tartani a kommunikációt, amennyire csak lehetséges.

 

A NATO-tag Erdoğan a NATO-t fenyegeti

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök hétfőn ismét azzal fenyegetőzött, hogy „befagyasztja” Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, hacsak a katonai szövetség nem teljesíti Ankara feltételeit, és nem ad ki Törökországnak kurd állampolgárokat, akik szerintük terroristák. Erdoğan hétfőn, az Oroszországgal és Iránnal való háromoldalú csúcstalálkozó előestéjén beszélt: „Még egyszer szeretném megismételni, hogy leállítjuk a folyamatot, ha ezek az országok nem teszik meg a szükséges lépéseket a feltételeink teljesítéséhez”.

 

Fehéroroszország nem bír magával

Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Fehéroroszországgal, ha erői átlépik a határt az orosz invázió támogatása érdekében. Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere azt mondta, hogy Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, amikor az februárban megtámadta Ukrajnát, és ugyanezt fogja tenni, ha Fehéroroszország a megszállás mellett dönt.

 

Harkivben evakuálnak

 

Az ukrán fegyveres erők 943 civilt, köztük 216 gyermeket segítettek evakuálni a megszállt területekről Ukrajna északkeleti régiójában, Harkivbaen. Oleg Szinjehubov, Harkiv megye kormányzója szerint hatóságok és önkéntesek vettek részt az evakuálásban – írja a Kyiv Independent.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind