Hatalmas sikert aratott a Dubaji Világkiállításon a Szegedi Kortárs Balett

A Dubaji Világkiállításon képviselték Szegedet és hazánkat a Szegedi Kortárs Balett táncosai. A Dubai Millennium Amphitheatre óriási szabadtéri színpadán adták elő Juronics Tamás Carl Orff zenéjére készített koreográfiáját, a Carmina Buranát – óriási sikerrel.
Rafai Gábor

2022. március 11. 19:53

Hatalmas sikert aratott a
Dubaji
Világkiállításon a Szegedi Kortárs Balett

A szegedi együttes eredetileg a Magyar Kultúra Napja alkalmából kapott meghívást a Dubai Expóra. A tervezett januári kiutazást azonban a társulat több táncművészének pozitív koronavírustesztje megakadályozta. A programot végül új időpontban, a közeledő március 15-i nemzeti ünnephez közeli dátumon, március 9-én, szerdán sikerült megtartani. A táncművészek pedig másnap, csütörtökön este már haza is értek.

 

Szeged nemzetközi hírű művészeti együttesének nem ez az első fellépése világkiállításon, korábban voltak már Lisszabonban és Sanghajban is hasonló rendezvényen.

 

– Nagyon fontos, hogy Szeged kulturális életének ez a szelete, ne csak a körtöltésen belül, ne csak Magyarországon, hanem külföldön is folyamatosan megmérettessen. Ez adódik abból is, hogy a mi műfajunk alkalmas erre, a táncosokat nem akadályozza nyelvtudás hiánya, mert egy univerzális kifejezőeszköz van a kezünkben, pontosabban a lábunkban. Ez számunkra küldetés, ezért is szolgált nagy örömünkre, hogy Dubaiban képviselhettük Szegedet és Magyarországot. Nagyon örültünk, hogy kiemelt fellépőként egy nagy színpadon mutatkozhattunk be – mondta Juronics Tamás.

 

Az együttes Kossuth-díjas művészeti vezetője arról is beszélt, hogy az expo azért számított különleges helyszínnek, mert a különböző nemzetek, országok kultúrájának hatalmas, színes kavalkádból kellett nekik is kitűnni.

 

– Nagyon nagyszabású az egész világkiállítás, normál körülmények között ilyen léptékű színpad és hatalmas installáció még egy fesztiválon is elképzelhetetlen. Dubaiban lenyűgözőek voltak a méretek. Kicsit át is kellett alakítanunk az előadást, mert a díszleteket nem tudtuk kiutaztatni, de azért a tánc üzenete és ereje szerencsére megmaradt.

 

Juronics Tamás elmondta, azért esett a választásuk a Carmina Buranára, mert az elmúlt húsz évben ez az előadás hozta számukra a legnagyobb sikert.

 

 – Nem magyar zenemű, de ebben a hatalmas kultúrzajba olyan előadást akartunk vinni, ami azonnal képes megszólítani a közönséget. A legnépszerűbb, legpopulárisabb darabunkat vittük, mert ezzel tudtuk leggyorsabban a színpadhoz csalogatni a kiállítás látogatóit.

 

Az előadásra számos ország miniszteri küldöttsége, diplomatája, befolyásos gazadási szakembere előre foglalt helyet, amely nagy sikert aratott. Az előadás végén vastapssal jutalmazta a Szegedi Kortárs Balett produkcióját a népes közönség.

 

A Szeged nemzetközi hírű művészegyüttese régóta rutinosan mozog a nemzetközi művészeti világban, kultúrdiplomáciai nagykövetként folyamatosan viszi Szeged hírét a nagyvilágba. A Szegedi Kortárs Balett 34 éves fennállása óta kiemelten fontos célnak tartja a nemzetközi jelenlétet: nem csupán Európát utazták körbe, de több más kontinensen is jártak, 28 országban eddig 139 előadást játszottak.