Hatalmas lángokkal égett a párizsi Notre-Dame, de sikerült megmenteni az épületet

A 850 éves gótikus katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami nem sokkal hétfő este hét óra előtt, az épület felső része gyulladt ki. A műtárgyakat megmentették, de a kár óriási, ezer embert evakuáltak. Macron azt ígérte, újjáépítik a székesegyházat.

2019. április 15. 23:55

Hatalmas lángokkal égett a párizsi Notre-Dame, de sikerült megmenteni az épületet

Órákon keresztül lángolt hétfőn este a világ egyik leghíresebb épülete, a párizsi Notre-Dame Székesegyház. A katedrális teteje gyulladt ki, hatalmas füstbe borítva az épületet. A helyszíni beszámolók szerint nem sokkal este nyolc előtt beomlott az épület huszártornya.

Ezt követően a lángok az egyik harangtornyot is elérték, de tűzoltók meg tudták állítani a terjedésüket, és mindkét harangtornyot sikerült megmenteni. Több száz tűzoltónak este tizenegy órára nagyjából sikerült megfékezni a lángokat, a tetőszerkezet kétharmada leégett, az épület fő szerkezete viszont megmaradt.

A Le Figaro kora esti videója a helyszínről:

Az Index szerint a Le Figaro helyszíni tudósítója tizenegy óra után nem sokkal azt írta, hogy még tart az oltás, de már komolyabb lángokat nem látni, viszont a tetőn még nem fékezték meg teljesen a tüzet.

Így dőlt le a huszártorony:

Emmanuel Macron francia elnök késő esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sikerült elkerülni a legrosszabbat, de a csatát még teljesen nem nyerték meg. Macron szerint óriási dráma zajlott a Notre-Dame-nál hétfő este, de még a következő órák is nehezek lesznek. Megköszönte a közel ötszáz tűzoltó munkáját.

„Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot”

– mondta, ehhez pedig a legjobb építészek segítségét kérik majd, valamint nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

Az este során több francia hírforrást követően a hatóságok is megerősítették, hogy baleset történt, nem szándékos gyújtogatás vagy terrortámadás. A helyszínen közel ötszáz tűzoltó dolgozott, munkájukat helikopter és drón is segítette, a francia lapok szerint minden rendelkezésre álló és használható eszközt bevetettek a tűz megfékezésére. Az Independent szerint egy tűzoltó komolyan megsérült az oltás közben. 

Több francia lap is arról számolt be, hogy párizsi ügyészség máris nyomozást indított gondatlanságból elkövetett károkozás miatt a tűz pontos okának kiderítésére. Egyelőre még csak találgatások vannak, hogy mi okozhatta a tüzet.

A rendőrség kiürítette a környéket és mindenkit arra kértek, hogy kerüljék a mentés ideje alatt a területet. Mintegy ezer lakót evakuáltak a környékbeli házakból. A híradások szerint az este során a környező utcákban kaotikus volt a helyzet, néhány utcát a tűzoltók zártak le, máshol rendőrök próbálták megakadályozni, hogy a kíváncsiskodók közel menjenek az épülethez. 

Az Index azt írja, hogy helyszíni beszámolók szerint

a környéken egyre sűrűbben szakította meg a döbbent csendet, ahogy a tömeg térde ereszkedve szent énekeket énekelt. A párizsi prefektúra épületére a francia lobogó színeit vetítették, több templomban és székesegyházban pedig megszólaltak a harangok a Notre-Dame-ért.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire arról beszélt a sajtónak, hogy hatalmas kár érte a katedrálist. Mint kiderült, egy különleges egység dolgozik azon, hogy a műalkotások közül, amit csak lehet, megmentsenek. Azóta több lap is egyházi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy sikerült megmenteni a műtárgyakat. A katedrálisról éppen a múlt csütörtökön szállítottak el renoválásra tizenhat szobrot, ezek előtte a ledőlt csúcs körül álltak.

Emmanuel Macron, francia elnök a tűzre hivatkozva lemondta a hétfő estére tervezett beszédét, amit a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna az egyik TV-csatornán, helyette a helyszínre ment, ahol a párizsi főügyész mellett Anne Hidalgo polgármester, Edouard Philippe kormányfő, és felesége, Brigitte Macron társaságában követte a fejleményeket. Az elnök első nyilatkozatában szörnyűségnek nevezte az esetet.

Fotó: Stoyan Vassev

Egyházi vezetők már több mint egy éve a 850 éves épület felújítását szorgalmazták, miután nagyobb repedéseket fedeztek fel rajta. A katedrális állapota valószínűleg a légszennyezés hatására kezdett jelentősen romlani az elmúlt évtizedekben. Több olyan eleme is volt már a templomnak, amiket fával kellett pótolni, nehogy rászakadjanak a járókelőkre. Részben emiatt csak elektromos járművekkel lehetett az elmúlt hónapokban a környéken közlekedni – írja az Index.

Reakciók a világból

Az esettel kapcsolatosan már Donald Trump és felesége is sajnálatát fejezte ki, Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke szerint pedig a Notre-Dame világszerte a hit szimbóluma, és szívfacsaró látni, hogy Isten háza lángokban áll.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a székesegyházban kitört tűzvész miatt hétfő este. A levélben, amit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

„Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget” – fogalmazott. „Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja” – olvasható a bíboros levelében.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn este eljuttatott közleményében.

„Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre-Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak” 

– írta a miniszter.

A párizsi Notre Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell – jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője hétfő este a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

„Nyugaton ma van a nagyhét első napja. Nagy veszteség ez, szörnyű jel, amelyet még teljes egészében fel kell fognunk, amely éles fájdalmat okoz, együttérzéssel tölti meg szívünket, közelebb hozva bennünket nyugati keresztény testvéreinkhez” – mondta Balasov.

Az orosz egyházi tisztségviselő azt hangoztatta, hogy az oroszok történelme és lelke is kötődik „a Krisztus-hit ezen ősi erődjéhez”, ami kialakította azt az Európát, ami számukra „kifejezhetetlenül drága és amely még a legeredetibb orosz gondolkodók számára is a szent csodák országát jelentette”.

„Isten anyja oltalmazza a Nyugat keresztényeit a gyász ezen óráiban” – tette hozzá.

Fotó: Reuters/Philippe Wojazer

„Hatalmas tragédia ez Franciaország és az egész világ számára, mert a párizsi Notre Dame a francia történelem jelképe, de bizonyos értelemben Európa szimbóluma is” – jelentette ki ugyancsak a TASZSZ-nak Mihail Svidkoj nemzetközi kulturális együttműködésért felelős elnöki biztos, aki kifejezte Moszkva készségét arra, hogy megpróbáljon segítséget nyújtani a franciáknak „a világkultúra nagyszerű remekművének” helyreállításához.

A katedrális

A Notre-Dame a francia főváros egyik legfontosabb turisztikai látványossága, évente 13 millió ember látogatja. 

A katedrális alapkövét még 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, ezt követően 157 éven keresztül, egészen 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. A Notre-Dame Székesegyház orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter – írja az Index.

Cikkünket frissítjük.

(Borítókép: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt)