Hatalmas fizikai csata után: Amerikai Egyesült Államok–Wales 1–1 (1–0)

Góliát nem tudta legyőzni Dávidot, Wales 64 év után szerepelt és gólt lőtt világbajnokságon. Utoljára épp nekünk lőttek gólt, most az amerikaiaknak. Anglia örülhet legjobban a döntetlennek.
Cservenák Zoltán

2022. november 21. 22:39

Hatalmas fizikai csata után: Amerikai Egyesült Államok–Wales 1–1 (1–0)

Sejteni lehetett, hogy tudásuk alapján nagyjából egyenlő játékerőt képvisel a két válogatott, de míg az USA játékosai tökéletes fizikai állapotban érkeztek a világbajnokságra, addig a walesieknél a két legnagyobb klasszis Ramsey és Bale sem bír már 70 percnél többet magas szinten.

 

Ez tükröződött is a játékon: Bale sok labdát veszített, sokat sétálgatott és pihegett a pályán. Az első veszélyes helyzet a 10. percben volt, amikor az amerikai Weah adott be szépen, a walesi Rondon saját kapusának mellére fejelt, de Hennessey meg tudta fogni a labdát. Néhány másodperccel később újabb helyzet jött: Sargent fejelhetett volna gólt, de a walesi kapufa mentett.

 

Ezután kicsit „Mordorrá” vált a pálya, leginkább egymás faragásával foglalkoztak a játékosok, de nem művészi szinten. A csákányozást Weah szakította meg a 35. percben, méghozzá egy góllal. Ki más, mint az amerikaiak legjobbja, a Chelsea-ben játszó Pulisic indult meg, lerázta a védőjét, majd az okosan keresztbe mozgó Weah elé laposan bejátszotta a labdát, aki azt átvette, majd az érkező védő előtt jobb külsővel a kapu bal alsó sarkába gurított, 1–0. Remek összjáték volt, klasszis befejezéssel, Weah az aranylabdás édesapját idézte a góljával.

 

Ezután visszatértek egymás faragásához a csapatok, vagy ahogy szépen szokták mondani, a párharcok domináltak a pályán. Gareth Bale csúszott be hátulról Musah-nak úgy, hogy a walesi sztár bár elrúgta a labdát, elsöpörte az amerikai lábát is, veszélyes volt, járt a sárga lap. A félidő hosszabbításában Mepham rántotta le az amerikai Pulisicet, ez is sárga volt.

 

A második félidőben is maradt a keménység, a 65. percben azonban majdnem egyenlített Wales. Egy szögletet követően Mepham fejelt kapura, de a léc alá tartó labdát az amerikai kapus, Turner hatalmas bravúrral védte.

 

Jött a meccsen már megszokott kemény mezőnyjáték. Kicsit a semmiből, egy tizenhatoson bepasszolt labdát Bale átvett, a mögötte álló amerikai védő teljesen fölöslegesen odalépett, a labdát nem annyira, a walesi lábát viszont inkább eltalálta, adható volt ért a büntető, be is fújta a játékvezető. A tizenegyest a sértett magabiztosan varrta a kapu bal oldalába, 1–1. Bale alig kapott levegőt a büntető elvégzése előtt, de kifújta magát, és elvégezte a munkát, amiért a pályán tartották.

 

És megtörténhetett volna a csoda is. Roberts hosszú szabadrúgását az amerikai kapus messze a kapujától visszafejelte a labdát a középpályára, nem a legjobb helyre, épp Gareth Bale-hez, aki levette, áttette a bal lábára, és a kezdőkörtől nem messze már azt nézte, hogyan ívelhetné át a kapuja felé fejvesztve menekülő Turnert. De érkezett a valóság a csereként beállt Acosta megtestesüléseként, az amerikai, ahogy az ilyenkor kötelező, felrúgta Bale-t azelőtt, hogy a walesi kapura ívelhetett volna. Az egész világ megnézte volna, hogy a fáradságtól már járni alig bíró Bale hogy lő gólt 45 méterről.

 

A döntetlennel az USA már most bajban van, mert ha pénteken kikapnak Angliától, Wales pedig megveri Iránt, akkor Angliának 6, Walesnek 4, Amerikának 1 pontja lesz, így az utolsó fordulóban Anglia és Wales egy döntetlennel biztosan továbbjuttathatják egymást.

 

A B csoport másik mérkőzésén:

B csoport állása:

 

  1. Anglia 3 pont,
  2. Amerikai Egyesült Államok 1 pont,
  3. Wales 1 pont,
  4. Irán 0 pont.