Hat szegedi fiatal pár költözhet hamarosan a megüresedett fecskelakásokba

Fiataloknak írt ki önkormányzati bérlakásokra pályázatot az IKV márciusban. A határozott időtartamra szóló hat bérleti szerződésre 21 pályázat érkezett. A pontszámok alapján dőlt el, kik azok szerencsések, akik szerződéskötés után öt évre beköltözhetnek.

2021. május 13. 13:52

Hat szegedi fiatal pár költözhet hamarosan a megüresedett fecskelakásokba

A Tápai utcai Fecskeházban, valamint az Arany János utcában található garzonokra április 6. és 16. között nyújthattak be pályázatot szegedi fiatalok.

Az ingatlanok bérleti jogára azok a házaspárok, vagy igazoltan élettársi kapcsolatban élők pályázhattak, akik még nem töltötték be a 35. életévüket, rendelkeznek határozatlan, vagy minimum egy éves határozott idejű munkaviszonnyal.

Előírás volt a legalább egy éves szegedi lakóhely, vagy legalább három éves tartózkodási hely, valamint eddig is életvitelszerűen a városban kellett lakniuk.

A pályázóknak előtakarékosság fizetését is vállalniuk kellett, amelynek havi összege a bérlakások alapterületétől függően 24 és 37 ezer forint között változik.

A 2003-ban épült, kifejezetten fiatalok számára bérbe adható Tápai utcai Fecskeházban öt különböző méretű – 36 és 41 négyzetméter közötti – egy szobás, összkomfortos lakás bérleti jogára lehetett pályázni.

A hatodik, a legnagyobb 44 négyzetméteres bérleményt az Arany János utcában hirdették meg.

A pályázók április 6-án meg is tekinthették a meghirdetett lakásokat.

Ezt követően egy pontrendszer szerint sorolták be a jelentkezőket, amelyben többek között plusz pontot jelentett az, ha valaki tartósan beteg vagy mozgáskorlátozott, de előnyt jelentett az is, ha valaki magasabb összegű előtakarékosságot vállalt.

Az IKV Zrt. ez alapján elvégezte a pályázatok kiértékelését és összeállította nyertesek névsorát.

A végső döntést a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság véleményének meghallgatása után a vészhelyzetre vonatkozó rendelkezések szerint a polgármester hozta meg.

A nyerteseket az IKV levében értesíti, ezt követően pedig 15 nap áll rendelkezésükre, hogy a bérleti szerződést írásban megkössék, majd beköltözzenek a lakásokba.

A pályázat győztesei a piacinál lényegesen alacsonyabb bérleti díjak megfizetése mellett öt évig élhetnek majd a fecskelakásokban.

rag