Hat év alatt csaknem 200 milliárdot költött Rogán Antal propagandára

Tavaly rekordösszegért ekézték Brüsszelt.
Kékes Viktória

2023. február 15. 12:20

Hat év alatt csaknem 200 milliárdot költött Rogán Antal propagandára

Összesítette a 444.hu mennyi pénzt önt a kormányzati propagandába a Rogán Antal vezette minisztérium. A portál arra emlékeztet, hogy miután a NER korábbi kegyeltjei, Kuna Tibor és Csetényi Csaba kegyvesztett lett, helyüket két új monopolhelyzetbe hozott cég, a Balásy tulajdonában lévő a New Land Media és a Lounge Design vette át. Az elmúlt hat évben rajtuk keresztül hirdethettek az állami vállalatok, és náluk landoltak Rogánék megrendelései is a propaganda legyártására. Ennek köszönhetően a két cég bevétele 2021-re elérte a 100 milliárdot és 36 milliárdos haszonra tett szert:

 

Azt persze nem tudhatjuk (hiába mi fizetjük), hogy pontosan mit és mennyiért gyártanak le a Balásy-cégekben az állami propagandából, de a nagyságrendet azért látni lehet. A látszatra kicsit még adni kell, ezért a közbeszerzési értesítőben időnként megjelenik, hogy megint kötöttek Rogánék egy keretszerződést a New Land Mediával és a Lounge Designnal. Bár ezeknek jellemzően adnak valami szép hosszú, hangzatos címet, a valóságban a kormányzati propagandát, vagyis jellemzően Brüsszel ekézését takarják. 

Forrás: 444.hu

Amint a 444 összesítéséből jól látszik, hat év alatt 197 milliárd ment el erre a fontos célra, a tavalyi évben rekordnagyságú összeg, 44 milliárd.

 

A legszebb az egészben, hogy hogy a Brüsszelt támadó propagandát olyan megoldással gyártatja le a kormány, amelyet egyébként kifogásol az EU: a Holdról is látszó összegeket ugyanis úgy adták oda a Balásy-cégeknek, hogy kizárólag ők adtak be ajánlatot, és verseny nélkül vitték a megbízást. 

 

Miután a Bizottság az antikorrupciós csomag részeként az egyszereplős közbeszerzések megszüntetését követelte, érzékelhető némi javulás, de csak az uniós pályázatok terén. Ezzel párhuzamosan a tisztán nemzeti költségvetésből finanszírozott kiírások esetén az egyetlen jelentkezővel végigment pályázatok aránya növekedett.

 

 

Címlapon

mutasd mind