Hát, akkor megint átálltunk. Pedig lehetne ez az egész már másképp is, és lehetnénk jó helyen is – időszámítás szempontjából mindenképp!

Még mindig tekerjük az órákat, pedig már egy éve nem kellene csinálnunk, csakhogy sem a kormány, sem Brüsszel nem foglalkozik ezzel a kérdéssel annak ellenére sem, hogy Strasbourgban bőven kétharmados többséggel támogatták az óraátállítás eltörlését.
Garai Szakács László

2022. október 30. 17:10

Hát, akkor megint átálltunk. Pedig
lehetne ez az egész már másképp is, és lehetnénk jó helyen is
– időszámítás szempontjából mindenképp!

„Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.”

 

Ezt a négy mondatot 2019. március 26-án vettük át a Magyar Távirati Irodától.

 

Igen, jól olvasták, eredetileg már 2019-ben leálltunk volna ezzel az egésszel, de 2021-ig kapott haladékot minden tagállam.

 

Ez a haladék pont egy éve járt le.

 

Igen, tudom. Volt a koronavírus-járvány. Van az energiaválság, van az orosz–ukrán háború. Meg vannak ennél fontosabb dolgok is.

 

Ám ez a jelentéktelen(nek tűnő) valami alapjaiban határozhatná meg a (valóban) fontos dolgoknak az alakulását.

 

És ahogy korábban már megírtam, kétszer is: a kormánynak lehetősége van arra, hogy bárhogy is dönt végül az Európai Unió, megtegye azt, hogy egy időzóna keleti (rosszabb) oldala helyett egy másik időzóna nyugati (jobb) oldalára kerüljön az ország.

 

Azaz mivel földrajzi értelemben (kivételesen) jó helyen vagyunk, simán lehetnénk még jobb helyen. És ez a jobb hely azt jelentené, hogy ugyanúgy járnának az óráink, mint Romániában, Finnországban, a Balti-államokban, Bulgáriában és Görögországban – ha az uniós tagállamokat nézzük.

 

Annyit kellene csinálni, hogy Semjén Zsoltnak szokása szerint 23 óra 58 perckor be kellene nyújtania egy törvényjavaslatot arról, hogy Magyarország a közép-európai időzónából a kelet-európai időzónába térjen át.

 

Nagyítsa a térképet, kattintson ide!

 

Az indok is tök egyszerű, magunktól is tudjuk: mi, magyarok jellemzően reggel 6 óra és este 22 óra között vagyunk ébren. Erről egyébként készült egy időmérlegkutatása is a Központi Statisztikai Hivatalnak, igen, 2010-es, de nincs azóta frissebb. Ha van egy kis ideje, nézze meg az ide-oda szaladgáló golyókat! De itt megvan a kutatás 180 oldalban, részletes magyarázatokkal, táblázatokkal, ha még több ideje van és elmélyedne a kutatásban.

 

A fő kérdéseket már kétszer feltettem írásban, sőt, a legutóbbi Szeged Podcastban Gedzóval is beszéltünk erről:

  • van értelme annak, hogy nyáron hajnali négykor, sőt, előtte is már világos van?
  • Örülne-e annak, hogy nyáron még tíz óra körül is világos lenne?
  • Megérné-e télen sötétben menni dolgozni és/vagy iskolába azért, hogy aztán még este hat körül is világos legyen?

 

Ezeknek (a jó dolgoknak) a megvalósulásához arra lenne szükség, hogy Magyarországon az órák a kelet-európai idő szerint járjanak. Az meg már tényleg csak hab lenne a tortán, ha a nyári időszámítás állandósulna, akkor még tovább lenne akkor világos, amikor annak tényleg értelme van.

 

Sokat és sokszor elmondták sokan, hogy az egész óraátállítást annak idején arra találták ki, hogy energiát takarítsunk meg, kevesebb áramot használjunk. A kelet-európai időzónában még több energiát takaríthatnánk meg, ha valamikor, akkor erre most tényleg nagy szükségünk lenne.

 

Mondom másképp: március 29-étől szeptember 12-éig este nyolc óra előtt nem menne le a nap! Most ez az időszak május 4-étől augusztus 12-éig tart. Majdnem két és fél hónapnyi időről van szó!

 

Mondom megint másképp: évente körülbelül 114 gigawattóra energiát takarítanánk meg, ez kilenc százalékos csökkenést jelentene. Rezsicsökkentett árakkal számolva ez országosan több, mint négymilliárd forintnyi lakossági energiamegtakarítás lenne! A szén-dioxid-kibocsátásunk több mint 84 tonnával csökkenne. Ezzel együtt csökkenne hazánk ökológiai lábnyoma is!

 

Már azzal is nyernénk, ha maradnánk a nyári időszámításnál a téli helyett. De ez nemcsak rajtunk múlik. Az időzónaugrást viszont megtehetnénk magunktól is. Aztán alkalmazkodunk majd a téli vagy éppen a nyári időszámításhoz.