Háromszorosára nőtt a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok száma – Zsuzsa néninek ritkán jut húsra pénz

A nagyatádi asszonyhoz hasonló idősek járandóságát a rendszerváltoztatás óta nem sikerült felzárkóztatni, de az elmúlt 12 éve sem történt semmi. Lemond a kormány 260 ezer nyugdíjasról?
Cservenák Zoltán

2022. november 13. 12:58

Háromszorosára nőtt a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok száma – Zsuzsa néninek ritkán jut húsra pénz

Egy-két szelet hús, esetleg tojás – ez a legnagyobb luxus, amit megenged magának nagy ritkán a Nagyatádon élő Zsuzsa néni – írja riportjában a Népszava.

 

A cikkben szereplő 74 éves asszony 32 évig dolgozott kórházi konyhán, most minden emelés után 70 ezer forint a nyugdíja. Egyike annak a mintegy 260 ezer idős embernek Magyarországon, akiknek a járandóságát nem zárkóztatták fel a legalább a létminimum, megélhetési küszöb vagy más néven a szegénységi küszöb szintjére. Ez ma 125 ezer forint.

 

A Népszava azt írja Zsuzsa néni a 70 ezer forintjából 45 ezret költ rezsire, így 25 ezer forintja marad minden másra: élelmiszerre, gyógyszerre, ruházkodásra, egyebekre. Ennyi pénzből művészet megélni.

 

A lap szerint a KSH 260 ezres adata vélhetően kozmetikázott, a valóságban inkább félmillió elszegényedett nyugdíjas élhet Magyarországon. Szembetűnő, hogy míg 2010 előtt a nyugdíjasok 4,5 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, mostanra ez 13 százalék lett. A szegénységben élő idősek száma tehát megháromszorozódott.

 

Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke a  Népszavának elmondta, „folyamatos az átlagnyugdíjnál alacsonyabb ellátást kapó idősek elszegényedése”.

 

Az inflációkövetőnek mondott nyugdíjemelés a 125 ezer forint alatt kapóknál nem feltétlenül valósul meg, hiszen hiába emelik a nyugdíjukat az infláció mértékével, nominálisan ez még mindig nagyon kevés pénzt jelent.

 

Stikel János szerint 1,5 millió idős folyamatosan elszegényedik Magyarországon. A lap kiemeli: az egyedülálló idősek vannak a legnehezebb helyzetben.

 

(Nyitóképünk illusztráció)