Háromszáz év után ismét égetnek boszorkányt Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház december 9-én, pénteken mutatja be Lőrinczy Attila Élve megégetve – boszorkánytéboly című színművét. Az ősbemutatóhoz kapcsolódóan nyilvános „boszorkányégetést” rendeznek pénteken délután a társulat tagjai a szegedi várban.
Rafai Gábor

2022. december 01. 13:06

Háromszáz év után ismét égetnek
boszorkányt Szegeden

A darab az 1720-as években – nem sokkal a török hódoltság és a levert Rákóczi-féle szabadságharc után játszódik, amikor ugyancsak nehéz idők jártak. 

 

Szegedet és környéket egy megosztott és sanyargató közigazgatás mellett egyszerre sújtották a járványok, az aszály és az éhínség.

 

A sokféle nyomorúság következtében fellépő válsághelyzet és a bűnbakkereső szándék minden bizonnyal egyaránt közrejátszott abban, hogy 1728. július 23-án a nagy szegedi boszorkányperben tizenkét embert ítéltek máglyahalálra, akiket egyebek között azzal vádoltak, hogy az esőt és a föld zsírját eladták a törököknek.

 

Pénteken délután fél 3-kor az is kiderül, hogy a társulat tagjai – Fekete Patrícia, Menczel Andrea, Molnár Erika, Tánczos Adrienn, valamint Barnák László és Jakab Tamás – vajon ismét eladták-e az esőt, és ha igen, milyen büntetésre számíthatnak. 

 

A nyilvános „boszorkányégetésre” az érdeklődő szegedieket is várják!

Címlapon

mutasd mind