Hárommillió lakost evakuálhatnak Kijevből, Vitalij Klicsko polgármester azt kéri, készüljenek a legrosszabbra

Az oroszok a középkorba küldenék az ukrán fővárost és 3 millió lakosát. Százezrek maradhatnak így fűtés nélkül télen. Összefoglaló az orosz–ukrán háború eseményeiről.
Cservenák Zoltán

2022. november 06. 23:17

Hárommillió lakost evakuálhatnak Kijevből, Vitalij Klicsko polgármester azt kéri, készüljenek a legrosszabbra

A New York Times szerint a kijevi hatóságok megkezdik a város 3 millió lakosának evakuálását, ha az ukrán fővárosban teljes lesz az áramszünet. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arra figyelmeztette a lakosságot, hogy készüljenek fel a legrosszabbra: ha Oroszország folyamatosan lövi az ország energetikai infrastruktúráját, előfordulhat, hogy a hőmérséklet fagypont alá süllyedésekor nem lesz áram, víz vagy távhő.

 

Viszik, ami mozdítható

Az orosz csapatok kifosztják Herszont, mielőtt kivonulnának a délkelet-ukrajnai városból. Az elvitt tárgyak a művészeti és kulturális kiállításoktól a mentőautókig és a traktorokig terjednek. 

 

Vinnék az embereket is

Az ukrajnai hírek szerint az oroszok felkutatják azokat a Herszon régióban élő lakosokat, akik nem hajlandók részt venni az evakuációban, mielőtt az orosz csapatok kivonulnának a Dnyeper folyó nyugati partjáról. Korábban is voltak arról hírek, hogy az oroszok elvinnék a lakosságot Herszonból, akkor is, ha az emberek nem akarnak menni. Úgy tudjuk, eddig a lakosok 80 százalékát vitték el az Eközben az ukrán külügyminisztérium azt állította, hogy erői további 600 orosz katonát öltek meg az elmúlt 24 órában.

 

Az ukrán csapatok a hírek szerint folytatták az ellentámadást a Szvatove és Kreminna vonalának mentén. Az orosz erők tovább építették a védelmi állásaikat felállítását a Dnyipro folyó mentén. Az ukrán erők továbbra is lövik az orosz logisztikát és szállítást Herszon megyében. Az orosz erők folytatták a támadást Bahmut környékén, ugyanakkor sikertelen támadó hadműveleteket folytattak Avdiivka-Donyec City térségében és Nyugat-Donyeckben.

 

Elismerték az irániak az orosz drónüzletet, de nem úgy

Irán külügyminisztere, Hossein Amir-Abdollahian azt mondta, hogy országa valóban ellátta drónokkal Oroszországot, de ez még azelőtt történt, hogy Vlagyimir Putyin elnök erői megszállták Ukrajnát. A drónokat polgári infrastruktúra elleni támadásokhoz használták, különösen erőművek és gátak ellen.

 

Bizakodó a NATO-főtitkár

Visszaállították a külső áramellátást az ukrán Zaporizzsja atomerőműben két nappal azután, hogy lekapcsolták az elektromos hálózatról, miután az orosz lövedékek megrongálták a nagyfeszültségű vezetékeket – közölte az ENSZ nukleáris felügyelete. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, nem hiszi, hogy Oroszország atomfegyvert használna Ukrajnában.