Háromezerrel több rászorulóról gondoskodna Szeged

Átalakítaná a szociális rendeletét az önkormányzat: igazságosabb lenne az új rendelet, sokkal több rászoruló szegedin tudnának segíteni, ha megszavazza Botka László előterjesztését a közgyűlés.
Garai Szakács László

2022. április 29. 16:15

Háromezerrel több rászorulóról gondoskodna Szeged

Szeged polgármestere

  • a szülési támogatás,
  • az időskorúak támogatása és
  • a beiskolázási támogatás

rendszerén változtatna a közgyűléssel közösen.

 

Az átalakítás egyszerre jelent bővítést, és a támogatások még igazságosabb elosztását.

 

Botka László tervezete értelmében ennél a három települési támogatásnál nettó 330 ezer forintos jövedelmi határértéket vezetne be Szeged – a szülési és beiskolázási támogatásnál a család egy főre jutó jövedelmeként értendő, míg az időskorúak ellátásánál a jogosult részére folyósított nyugdíj összege lenne a mérvadó.

 

Az időskorúak támogatásánál lenne még egy fontos kiegészítés: jogosultságot szereznének a szegedi rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban részesülő személyek is.

 

Miért ez a kiegészítés?

Azért, mert a megváltozott munkaképességűek ellátásaira vonatkozóan 2012-től bevezetett új rendszer sok esetben azt eredményezte, hogy a korábban rokkantsági nyugdíjban részesülő személy a nyugdíjánál jóval kisebb összegű rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra lett jogosult. A rokkantsági, rehabilitációs ellátásban részesülők ellátásának összege a legtöbb esetben Szegeden is olyan alacsony, hogy számos települési támogatásra is jogosultságot szereznek. Az időskorúak támogatásának 2019-es bevezetése óta az önkormányzatnál többen észrevételezték, hogy bár nem nyugdíjas korúak, de betegségük, fogyatékosságuk miatt képtelenek dolgozni, a nekik folyósított állami támogatások pedig igen alacsonyak. A jövedelmüket képező ellátást ugyanúgy a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága folyósítja, mint a nyugdíjakat, szeretnék igényelni az időskorúak támogatását.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Botka László javasolt rendeletmódosításával a nyugdíjfolyósítótól kapott tájékoztatás szerint kevesebb, mint 1500 szegedi kerülne ki az időskorúak támogatotti köréből a nyugellátás összege miatt, ugyanakkor 4500 rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők kerülne a támogatottak közé. Azaz 3000, valóban rászoruló szegedivel bővülne a támogatottak köre.

 

A támogatáshoz szükséges források rendelkezésre állnak Szeged költségvetésében, azaz a rendeletmódosítás plusz pénzt nem igényel.

 

A szülési támogatásnál kell a szülőknek arra odafigyelni, hogy a támogatás iránti kérelmet a gyerekük születését követő hat hónapon belül benyújtsák.

 

A tízezer forintos beiskolázási támogatást is azok után az általános iskolás szegedi diákok után lehet igényelni, akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 330 ezer forintot.

 

A rendelet a kihirdetést követően azonnal hatályba lép, ami a gyakorlatban azt jelenti, a következő tanévben már ennek a rendeletnek az értelmében igényelhetik a szülők a 10 ezer forintos beiskolázási támogatást.

Címlapon

mutasd mind