Három új letartóztatott és miniszterelnökségi házkutatás Völner–Schadl-ügyben

A korrupciós büntetőügy árnyéka egyre jobban betakarja az Orbán-kormányt.
Cservenák Zoltán

2022. február 02. 20:42

Három új letartóztatott és miniszterelnökségi házkutatás Völner–Schadl-ügyben

Három új letartóztatottról számolt be az RTL Völner–Schadl-ügyben. A televízió Házon kívül című hírháttér magazinja úgy tudja, a letartóztatásokhoz a Központi Nyomozó Főügyészségnek fellebbeznie kellett.

 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét és Völner Pál lemondott igazságügyi miniszterhelyettest, fideszes országgyűlési képviselő ellen „előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények” miatt nyomoznak.

 

Eddig csak Schadl Györgyöt, R. Róbertet és Schadl sofőrjét tartóztatták le, hozzájuk „csatlakozna” a letartóztatásban még három gyanúsított. A nyomozati anyag szerint 83 millió forint kenőpénzt elfogadó Völner Pál, lemondott igazságügyi miniszterhelyettes letartóztatásáról egyelőre nincs információ.

 

Az RTL arról is beszámolt, hogy Schadl György egy találmány kapcsán próbált olyan pályázatot kiíratni, amit aztán egy cég segítségével meg is nyert volna – ebben az ügyben a Miniszterelnökségen is kutakodtak a nyomozók.  

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az RTL híradójának azt mondta, csak most tudta meg, hogy november 25-én nem csupán az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartottak házkutatást, hanem az Orbán Viktor miniszterelnök munkáját segítő Miniszterelnökségen is. Gulyás azzal magyarázta, hogy nem tudott a kutatásról, hogy a vizsgált részleg Süli János, paksi atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozik.

 

Az RTL arról számolt be, hogy az ügyészségi nyomozók Süli irodájában az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatos iratokat kerestek.