Három szegedi tanárt is kitüntetett a MOL: Regdon Ibolya, Gárdián Gábor és Gál Béla is a legjobbak között

A Radnóti-gimnázium és a Király-König-zeneiskola pedagógusait beválasztották a MOL Mester-M díjazottjai és oklevelesei közé. A cég szerint a koronavírus-járvány idején különösen fontos a tanárok, edzők munkájának elismerése.
Három szegedi tanárt is kitüntetett a MOL: Regdon Ibolya, Gárdián Gábor és Gál Béla is a legjobbak között

Idén is kiosztották a MOL Mester-M Díjakat, ami a cég szerint a korábbiaknál is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a mostani járványhelyzetben a tanárok, edzők oktatásba fektetett energiája még inkább felértékelődött, a munkájuk elismerése különösen fontos. 

Korábbi tanítványaik jelölése alapján a MOL Alapítvány kuratóriuma idén is tíz kiemelkedő munkát végző tanárt és utánpótlásedzőt díjazott, köztük Csongrád-Csanád megyében

Regdon Ibolyát, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kémiatanárát és Gárdián Gábort, a szegedi Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gordonkatanárát.

A MOL Alapítvány a 2020-as jelöltek közül oklevéllel ismerte el közel harminc pedagógus munkásságát, akiknek a neve az értékelés során short listre, azaz a szűkített listára került a későbbi díjazottak nevei mellett.

Csongrád-Csanád megyében Kissné Kocsis Marianna, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium magyar nyelv és irodalomtanára és Gál Béla, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium nyugdíjas biológiatanára kapott Mester-M oklevelet.

Emellett a járványhelyzetre reagálva az alapítvány Kedvenc Online Tanárom 2020 címmel különdíjat is meghirdetett, amivel a digitális oktatási időszak alatt különösen innovatív pedagógiai teljesítményt nyújtó tanárok és edzők munkájára igyekeznek felhívni a figyelmet. Ebben a kategóriában 11 tanár nyerte el tanítványaik jelölése alapján a díjat, Csongrád-Csanád megyei azonban nincsen közöttük.

Az erkölcsi elismerés mellett a Mester-M díj fejenként egymillió forintos, a különdíj pedig 200 ezer forintos tiszteletdíjjal jár.

A koronavírus-járvány miatt a díjátadó ünnepséget nem rendezték meg, a MOL Alapítvány online találkozót tartott a díjazottakkal, akikhez később személyesen viszik el a díjakat.

De mi az a MOL Mester-M Díj?

A MOL Mester-M Díj azoknak a tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját, korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz. Idén a kuratórium több mint 400 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik megkapták az elismerést.

A 2007-ben alapított MOL Mester-M Díj az elmúlt több mint tíz évben az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé vált. Az idei díjazottakkal együtt 125 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár kapta már meg az elismerést.

A Csongrád-Csanád megyei díjazottak

Regdon Ibolya

Dr. Regdon Ibolya kémiatanár a tudomány kategóriában kapta meg a MOL Alapítvány Mester-M díját. A MOL Mester-M Díj szervezőinek méltatása szerint a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kémiatanára mindig a megértés felől közelíti meg a kémia tanítását, rávilágít az összefüggésekre. Nagy rendszerként láttatja a kémiát, amiben megérthetők az összefüggések. Egyszerre tud szigorú és kedves lenni. Lelkes, sajátos humorával emészthetőbbé teszi a tantárgyat. Az osztályozásban igazságos. Azt hangsúlyozza, hogy a tudás az elsődleges, nem a félévi átlag. Ha a kémián túlmutató téma jön szóba, őszinte, és kifejti véleményét, tanácsot is ad. Folyamatosan bátorítja diákjait, kedvenc mondásával: „Ha küzdesz, veszíthetsz, ha nem küzdesz, már veszítettél.” Sokat tesz a közösség építéséért is, legyen szó osztálykirándulásokról, tudományos programokról, vagy iskolai filmdélutánokról. A róla készült portréfilm itt nézhető meg:

Gárdián Gábor

Gárdián Gábor gordonkatanár a művészet kategóriában kapta meg a MOL Alapítvány Mester-M díját. Országos és nemzetközi szinten ismert gordonkaművész, a szegedi Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény mesterpedagógusa, akinek tanítványai rendszeresen országos és nemzetközi versenyeken dobogós helyezéseket érnek el. Diákjai közül sokan a világ szimfonikus zenekarainak művészei vagy sikeres pedagógusok lettek. Fő műve a Gárdián Gordonkaiskola-sorozat, ami Magyarország első számú gordonkaoktatási tananyaga. Angol nyelven is megjelent, kínai kiadása folyamatban van. A méltatása szerint tanítványait nemcsak zeneszeretetre és a zeneértésre neveli, hanem a valódi emberi értékek felismerésére és tiszteletére is. Sajátos nevelési igényű diákjaival is számos sikert ért el. Több rendezvény, továbbképzés, zenepedagógus-konferencia előadója, gordonkaversenyek zsűritagja, népszerűsítő-ismeretterjesztő zenei programok szervezője, előadója. Munkásságáért több elismerésben részesült, a többi között 2017-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. Róla is készült portréfilm, itt látható:

Világjárvány idején még nagyobb a felelősségük

„A koronavírus-járvány okozta helyzetben, a digitális oktatás bevezetése miatt a pedagógusok szerepe még inkább fókuszba került. A MOL mindig kiemelten kezelte az utánpótlásnevelést, a szakember-utánpótláshoz azonban megfelelő középiskolai háttérre van szükség, amelyet a tanárok, mesterek tudnak biztosítani. A pandémiás időszak számukra is nagy kihívás volt, a digitális oktatás pont azt a személyes kapcsolatot akadályozta, amellyel a diák ösztönözhető. De ők megoldották, a tanulóik miatt, a jövő generációja miatt. A Mester-M Díjnak tehát 2020-ban még erőteljesebb üzenete van, ezúton is köszönjük ezeknek a pedagógusoknak, hogy nem adták fel, ilyen körülmények között is ösztönözni, motiválni, szakmailag és emberileg támogatni tudták a gyerekeket” – mondta a díjakkal kapcsolatosan Szollár Domokos, a MOL-csoport kabinetfőnöke, a MOL Alapítvány kurátora.

(Nyitókép: A szegedi kitüntetettek: Gárdián Gábor, Regdon Ibolya és Gál Béla)

Tovább olvasom