Három szegedi diák, Lakatos Botond, Takács Dániel, Zatykó Benedek második lett az akadémia tanulmányi versenyének döntőjében

Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola ELF csapata is ott volt a legjobb 10 között a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programja által meghirdetett középiskolás tanulmányi versenyen. Végül nagy csatában a második helyen végeztek.
Vass Imre

2023. március 04. 13:22

Három szegedi diák, Lakatos Botond, Takács Dániel, Zatykó
Benedek második lett az akadémia tanulmányi versenyének döntőjében

A fenntarthatóság és klímaváltozás témájú versenyben összesen 686 magyarországi és határon túli csapat mérte össze a tudását. A szombati döntőbe a legjobb tíz csapat jutott.

 

A több mint három órás versenyen számtalan feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Többek között volt villámkérdés, tudományos aktivity és tartottak prezentációkat is a versenyzők. A fináléba végül három csapat jutott, a kecskeméti Membrain, a szegedi ELF és a gödöllői Trifolium.

 

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

 

Végig nagyon szoros volt a küzdelem, folyamatosa változott a csapatok sorrendje. Azonban az utolsó két feladat előtt a Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapata, a Trifolium átvette a vezetést. A szegedieknek folyamatosan ott voltak az első helyezett mögött, az utolsó “igaz vagy hamis” feladatsorra volt esély a fordításra, azonban végül nem sikerült megelőzni őket.

 

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

 

A döntőbe végeredménye: 

Trifolium – Gödöllői Református Líceum Gimnázium (217 pont)

ELF – Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola (195 pont)

Membrain – Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium (173 pont)

 

A győztes csapat tagjai és felkészítő tanáruk európai tanulmányúton vehetnek részt, amelynek során magyar kutatók vezetésével meglátogatják a CERN-t és a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőművet, az ITER-t. A döntős csapatok minden tagja egy tabletet vihetett haza, felkészítő tanáraik pedig ajándékutalványokat kaptak.

 

Az ezüstérmes szegedi csapat felkészítő tanára Németh Éva volt.

 

 

Amennyiben van kedve itt megnézheti a versenyt: