Három szegedi beruházást halaszt el az Orbán-kormány, köztük a Járműipari Kompetencia Központ építését

A beruházási minisztérium összesen 284 fejlesztést állít le 2100 milliárd forint megspórolása érdekében. Azt írják, elhalasztják a beruházásokat. A Szegedi Tudományegyetemet, A szegedi tudományos ipari parkot, Nemesi Pált és egy útfelújítást érinti az átütemezés.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 20. 07:22

Három szegedi beruházást halaszt el az Orbán-kormány, köztük a Járműipari Kompetencia Központ építését

Múlt héten közölte Lázár János beruházási miniszter és helyettese Csepreghy Nándor: a kormány mintegy 2100 milliárd forint értékben felfüggeszt 270 beruházást országszerte. A 2100 milliárdos megtakarítás azonban valójában csak 1350 milliárdot jelent, mivel 750 milliárd forintot a már elkezdődött építkezésekre fordítanak, mivel szinte mindenhol 15–20 százalékos drágulással kell számolni. Az így megspórolt 1350 milliárdból 1000 milliárdot költenek a rezsicsökkentés megmaradt elemeire.

 

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője rákérdezett a Lázár-minisztériumnál, „mely állami beruházások sorsa pecsételődött meg”. A miniszter megbízásából Csepreghy Nándor elküldött egy listát, amin a Telex szerint 284 tétel található.

 

Szegedi beruházásokat is elodáz az Orbán-kormány

A listát átnéztük, és három szegedi beruházást, építkezést találtunk rajta. Eszerint elhalasztják

 • a Science Park Szeged Járműipari Kompetencia Központ (nyitóképünkön) építését. Ez a lézeres kutatóközpont szomszédságában felépült tudományos park egyik beruházása lenne. A közel 1,8 milliárd forint értékű közbeszerzést Nemesi Pál, egykori fideszes polgármesterjelölt cége, a Ferroép Zrt. nyerte, de most nem építhetnek egy ideig;
 • a Szegedi Tudományegyetem Atlétikai Centruma sem újul meg. A Hattyas soron található egyetemi sportközpont atlétikai pályája régóta várja a felújítást, nagyjából ötven éve megállt az idő az egyetemisták sportpályáján.
 • És nem újítják fel a Szeged és Soltvadkert közötti út bizonyos szakaszait.

 

Ilyen lenne a Szegedi Tudományegyetem Atlétikai Centruma

 

A három közül egyértelműen szegedi tudományos ipari parkba tervezett Járműipari Kompetencia Központ építésének elhalasztása a legnagyobb érvágás. Az ELI lézeres kutatóközpont mellett épülő Science Parkkal az elmúlt években több nehézsége is volt a kormánynak. Az építkezés nehezen akart beindulni, most úgy néz ki, egyelőre a park betelepítése sem az ígéreteknek megfelelő ütemben történik.

 

Iskolák, meddőségi centrum és gyógyszerkutató intézet is az áldozatok között

A leállított beruházások (PDF) között országszerte egyébként több útépítés, felújítás, sportcélú létesítményfejlesztés, pontosabban „nemfejlesztés” is van, de találtunk iskolát, kórházat és köztéri sportparkokat is. 

 

A listán van a gödi adatközpont, a tiszavasvári tanuszoda, egy inárcsi általános iskola nyolc tanterme, egy győri gépészeti szakiskola felújítása, egy kecskeméti általános iskola, egy új kistarcsai iskola, a Semmelweis Egyetem Hőgyes–Schöpf-Mérei Gyógyszerkutatási Centruma 30 milliárd forintért, sőt a Semmelweis Egyetem anyasági centruma, egy In Vitro Fertilizációs Központ is, ahol meddőségi kezeléseket végeztek volna.

 

Mórahalmon nem épül fejlesztőközpont fogyatékkal élő gyerekeknek

Csongrád-Csanád megyéből a már említett szegedi egyetemi atlétikai központ mellett 

 • Makón nem épül meg a Honvédelmi Sportközpont,
 • Kisteleken,
 • Mindszenten,
 • Szentesen,
 • Sándorfalván és
 • Nagymágocson nem valósul meg a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program, azaz nem épül köztéri sportpark,
 • nem újítják fel a Szentes és Orosháza közti utat,
 • nem épül meg a Mórahalmi Komplex Fejlesztő Centrum, ahol vizes, illetve lovas terápiás intézettel és egy családi központtal egészítené ki a Mórahalmon a vizes és lovas lehetőségeket. A cél az lenne, hogy a korai fejlesztésben résztvevő gyerekek életminőségét javítsák és az ország bármely pontjáról érkező családoknak segíteni tudjanak.
Csillag Táltos névre keresztelnék a mórahalmi fejlesztőközpontot

A kormány azt ígérte, a halasztás csak a 2022/2023-as időszakra vonatkozik, utána mindent bepótolnak.