Három Szegeden született előadást is elvisz Aradra a Pinceszínház

Miniévadon mutatja be három közösen létre hozott előadását a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház. A csütörtökön kezdődő kétnapos színházi eseményen összesen négy előadást láthatnak majd a nézők és a román színházi szakma képviselői Aradon.
Rafai Gábor

2023. február 20. 13:15

Három Szegeden született előadást is
elvisz Aradra a Pinceszínház

A határon túli együttműködés keretében eddig öt sikeres közös előadás született: a Játék a kastélyban, Az özvegy karnyóné s két szeleburdiak, Az élő halott, az Amadeus, valamint William Shakespeare III. Richárdja.

 

Az új évadban pedig az aradi teátrum művészeti vezetője, Tapasztó Ernő Csehov Platonov és Benavente Megalkotott érdekek című drámáit állítja színpadra Szegeden.

 

Február 23-án és 24 én az Aradi Kamaraszínházban rendezett miniévad előadásait – közöttük a Szeged-Arad Színháztengely Projekt keretében született három produkciót – megtekinti a Román Színházi Szövetség színikritikusokból álló zsűrije is, amely az idei UNITER-díjakra jelölendő előadásokat válogatja. 

 

A zsűri az Aradi Kamaraszínház 2022-ben bemutatott négy előadását – közöttük az aradi és szegedi három közös produkcióját – nézi meg, és ennek alapján dönti el, felterjeszti-e valamelyik produkciót vagy annak alkotóit a román színházi szakma legjelentősebb díjára.

 

Ebből az alkalomból február 23-án, csütörtökön bemutatják Peter Shaffer mára klasszikussá vált Amadeus című drámáját, valamint William Shakespeare III. Richárd című darabját, amelyet Karo Balyan örmény rendező állított színpadra Szegeden. 

 

Az előadásban Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgató-rendezője játssza III. Richárd szerepét, Lady Anna szerepében pedig Éder Enikőt láthatják a nézők. Mindkét előadás az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciója.

A miniévad második napján mutatják be a különleges képi világgal rendelkező, 497 című táncszínházi előadás, az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukciója, amely számos nemzetközi fesztivál programjában szerepelt és tavaly elnyerte a 28. Nagybányai ATELIER Színházi Fesztivál Legjobb koreográfia díját, valamint megkapta a Legjobb zene díját is.

 

Ugyancsak pénteken adják elő Lev Nyikolajevics Tolsztoj Az élő holttest című darabját is, amely szintén a Pinceszínház és  az Aradi Kamaraszínház közös produkciója, amelyhez az élő zenét a szabadkai Juhász Zenekar biztosítja.

 

Nyitóképünk Peter Schaffer Amadeus című előadásán készült (fotó: szegedipinceszinhaz.hu / Kovács Ida Jusztina)