Három pazar fotó, háromféle technikával – Ekés András nyerte a SASMob fotópályázatát

Haladjunk együtt – közösen Szegeden! címmel hirdetett pályázatot a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. a SASMob projekt keretében. Ma volt a díjátadó: mosolygó zsűritag, kicsit megszeppent, majd megnyíló díjazottak és három Neuzer kerékpár, mindhárom jó helyre került.

2021. június 23. 15:44

Három pazar fotó, háromféle technikával – Ekés András nyerte a SASMob fotópályázatát

Közel félszáz fotó érkezett a SASMob projekt Haladjunk együtt – közösen Szegeden! Fotópályázatára, ezekből választotta ki a zsűri, fotóriporter kollégánk, Iványi Aurél, valamint Papdi Balázs és Sütő Máté a három díjazott fényképet:

A díjazottak: Brezanóczy Ferenc András, Szabó Tamás és Ekés András. A díjakat Tóth Anita, a Szeged Pólus munkatársa adta át (fotók: Iványi Aurél)
  • Ekés András – Csak egy hétköznap reggel
  • Szabó Tamás – Reggel kettesben
  • Brezanóczy Ferenc András – Földön, vízen... kétkeréken

Az ünnepélyes kerékpárátadót ma tartották meg a Széchenyi téren IV. Béla szobránál, szigorúan árnyékban. Eljött mindhárom díjazott, de mielőtt ők mondják el, hogyan készült a fotó, következzen Iványi Aurél kollégánk rövid értékelése:

„Három különböző technikával készült képet díjaztunk. Az első helyezett, Ekés András lekövette a mozgást a fényképezőgéppel. Ez egy teljesen egyedi technológia, tőlem idegen, de nagyon látványos és nagyon tetszett, nagyon szép svenk volt. A második, Szabó Tamás nem mozgatta a kamerát, de a téma mozgott, neki a bemozdulás volt a fontos. A harmadik helyezett, Brezanóczy Ferenc András egy fekete-fehér fotót készített egy sima fix 50-es objektívvel fotózott, a maga nemében páratlan volt. Három technológia, három különböző megoldás, mégis mindhárom visszaadta azt az életérzést, amit szerettünk volna látni ebben a fotópályázatban, hogy mit jelent a kerékpározás, mit jelent Szeged. Megérdemlik a díjakat, a kerékpárokat!”

– Viszonylag ritkán pályázom, volt, hogy értem el helyezést, de nem indulok minden pályázaton. Követem a SASMob-projektet, tudtam a pályázatról. Emlékeztem arra, hogy van olyan fotóm, amivel el lehet indulni ezen. Nagyon szeretek úgy fotózni, hogy a mozgást ábrázolom. Szeretek úgy fotózni, hogy mozog a tárgy, az ember. Kimentem a Belvárosi hídhoz és vártam a lámpaváltásokat. Ilyen fajta fotót Magyarországon Budapesten kívül csak itt, Szegeden lehet ilyet csinálni. Azt csináltam, hogy amikor zöldet váltott a lámpa, akkor egynegyed másodpercig lekövetem a biciklisek elindulását. hat–nyolc ilyen fotót csináltam. Ilyenkor az a fontos, hogy minél több éles eszköz legyen a képen, de ehhez sok képet kell készíteni, elsőre ritkán sikerül. A biciklit szerintem az egész családom használja majd, a gyerekeimnek is kényelmes méret, de én is tekerek majd vele –Ekés András

 

– Sokat közlekedek biciklivel, ezért is tetszett nagyon ez a téma, ezért is gondoltam, hogy elindulok. A téma adta magát: a Hősök kapuja szerintem tökéletes helyszín egy ilyen fotónál. Tudtam, mit akarok fotózni, megterveztem előre, csak várnom kellett a villamost – mondta Szabó Tamás

 

– Egy ismerősöm szólt, hogy van egy ilyen fotópályázat, utána tájékozódtam a honlapon. Máskor is indultam már pályázatokon. A Tisza-parton voltam, ott láttam meg a biciklit, és arra gondoltam, lefotózom. Egyébként is úgy szoktam fényképezni, hogy megyek a városban, körülbelül tudom, mit szeretnék „lelőni”, de ha meglátok valami témát útközben, de látok benne rációt, akkor lefotózom – emlékezett vissza a pályaműve készítésére Brezanóczy Ferenc András

gszl