Három nappal megtoldotta a kormány a hatévesek óvodában maradásának kérvényezési határidejét, de a szülők a teljes törvény eltörlését kérik

Elégedetlen a kormány intézkedéseivel a Szülői Hang több ezres közössége, kamu törvénymódosításról írnak.
Cservenák Zoltán

2022. január 03. 10:13

Három nappal megtoldotta a kormány a hatévesek óvodában maradásának kérvényezési határidejét, de a szülők a teljes törvény eltörlését kérik

„Három napnyi kormányzati kegyben részesültünk, de ettől még alaptörvény-ellenes az eljárás” 

 

– írja közleményében a Szülői Hang Közösség, miután a kormány úgy döntött: a hatévesek további egy év óvodában maradását már nem január 15-ig, hanem január 18-ig kérhetik a szülők az Oktatási Hivataltól.

 

„Ezt a három napnyi kedvezményt azután kaphattuk meg, hogy közösségünk számos tagja korábban az Ombudsmanhoz fordult a túl korai határidő miatt. Ebben az életkorban ugyanis a gyerekek nagyon gyorsan változhatnak, ezért fontos lenne, hogy a további egy év óvodáról ne kelljen túl korán dönteni. Éppen elegendő ezt a fontos döntést legkésőbb közvetlenül az áprilisi iskolai beiratkozás előtt meghozni”

 

– teszik hozzá a kormány döntéséhez.

 

A Szülői Hang ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a szülők panasza nyomán elindított ombudsmani vizsgálat alapjogi visszásságot állapított meg a törvénnyel kapcsolatosan, magyarán, vélelmezhető, hogy a törvény alkotmányellenes. Erről tavaly februárban ombudsmani jelentés is készült.

 

A többi között a jelentésben az olvasható, hogy

 

„a törvény csak meghatározott időpontig – január 15-éig – biztosít lehetőséget a felmentés benyújtására. A benyújtási határidő után is bekövetkezhet azonban a gyermek állapotában olyan tény vagy körülmény, amely a gyermek legjobb érdekével összhangban a tankötelezettség elhalasztását igényelheti.”

 

A 15-i, szűknek bizonyuló határidőből lett most 18-a, ami a Szülői Hang szerint nem hoz valódi változást. Azt írják:

 

„Ezzel a kamu törvénymódosítással egyértelművé vált, hogy a kormányzatot egyáltalán nem érdeklik a gyerekek igényei, a szülők jogos panaszai és az ombudsman által alátámasztott alapjogi visszásság sem. A jelenlegi rendszerben nem lehetséges kérvényezni vagy módosítani a január 18-i határidő után: ha esetleg a gyermek ezután bármilyen okból a szakszolgálatra kerülne, még ha a szakértő állapítaná meg, hogy a gyermek nem iskolaérett, akkor is iskolába kell mennie – mindez ellentétes a gyermekek és a szülők érdekeivel és továbbra is alaptörvény-ellenes”.

 

A szülők képviseleti csoportja azt is nehezményezi, hogy a januári határidőre azért van szükség, mert a kormány a döntéshozatalba emelte az Oktatási Hivatalt, ami viszont valójában semmilyen érdemi döntést nem hoz. A kérelmek felét jóváhagyják, a másik felét pedig elküldik a szakszolgálatra. A Szülői Hang szerint a procedúrával azonban csak az idő telik, a kérvények mehetnének azonnal a pedagógiai szakszolgálathoz, vagy maradhatna a korábbi rendszer, amiben az óvoda és a szülő döntött.

 

Azt írják: 

 

„az óvoda is éppúgy láthatná, hogy a csatolt dokumentumok alapján indokolt-e a plusz egy év ovi”.

 

A közösség közleményében megjegyzik:  

 

„az Oktatási Hivatal még ezt az egy feladatot sem tudja országosan egységes módon elvégezni: bár az egész eljárást az egységesítés ürügyével vezették be, mégis óriásiak a különbségek az egyes megyék között. Például a tavalyi szülői visszajelzések szerint Budapesten és Pest megyében a hivatal engedékeny volt és csak 24 százalékban kért szakszolgálati vizsgálatot (a többi esetben elfogadta a szülői kérelmet), míg például Tolna megyében jóval szigorúbbak voltak, és  84 százalékban kértek szakszolgálati vizsgálatot. Viszont a hivatali eljárás lassúsága miatt a szülők túlzottan korai döntésre kényszerülnek, ami a gyermek érdekeivel ellentétes”.

 

(Fotó: Iványi Aurél)