Három napig egy dorozsmai ház vendége volt Kossuth Lajos a szabadságharc idején – emléktáblát avattak a tiszteletére

A Negyvennyolcas utca 7–9. szám alatti épület, más néven Jerney-ház kapott Kossuth-emléktáblát, a szabadságharc vezérének tiszteletére.

2021. július 25. 11:33

Három napig egy dorozsmai ház vendége volt Kossuth Lajos a szabadságharc idején – emléktáblát avattak a tiszteletére

Kossuth Lajos 1849. július második felében három napot töltött Dorozsmán, ahol a magyar honvéd sereg elsáncolta magát a szabadságharc idején. Azt, hogy Kossuth Dorozsmán volt pár napig, Deli Albin, a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke kutatta ki erre utaló írásos feljegyzésekből, munkáját a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület segítette.

Az emléktábla-avatón Fodor Antal, Szeged-Kiskundorozsma egyik önkormányzati képviselője azt mondta, az emléktábla jelentősége, hogy 2021-ben is felvállaljuk Kossuth nézeteit a szabadságról. 
„Fontos nekünk, hogy itt járt, mert ma is egyetértünk azzal a 12 ponttal, amivel a Dorozsmaiak 172 évvel ezelőtt egyetértettek. Ma is egyet kell, hogy értsünk a polgári forradalom értékeivel, amelyért a szabadságharcot vívták” – tette hozzá a képviselő, aki szerint 

Kossuth sajtószabadság-szeretete és cenzúraellenessége alapérték volt, hiszen maga is újságíróként dolgozott. Sőt, négy évre bebörtönözte őt a hatalom, mivel a reformországgyűlésekről akkor is tudósított levélben, amikor azt már nem engedték.

Fodor Antal szerint mivel ma, Magyarországon újságírókat hallgatnak le, „nem mehetünk tovább, mert amíg ez így van, addig tiltakoznunk kell. Addig Kossuth nevét kell segítségül hívnunk és hivatkoznunk kell a magyar szabadságharcra”.

„Az akkori spiclik szabadelvű újságírók leveleit bontogatták a postán. A mai spiclik pedig lehallgatnak.”

Az átadott emléktáblán található, Kossuth Lajost ábrázoló, bronzból készült domborművet Ambrus Imre törökbecsei szobrászművész készítette ajándékba a településrésznek. Ambrus Imre szobrászművésznek ez Dorozsmán az első, de nem az egyetlen alkotása. Ő készítette el Dankó Pista életnagyságú szobrát is, amit hamarosan felavatnak a Szélmalomnál.

Ma Dorozsmán egyébként semmilyen intézmény vagy közterület nem viseli Kossuth Lajos nevét. Fodor Antal szerint ezért is különösen jelentős az emléktábla-avatás. „A Kossuth Lajos tiszteletére elhelyezett emléktábla értéket és új irányt adhat a helyi kulturális eseményeknek is” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.