Három nap alatt vágták ki az óriási szilt a Stefánián

Egyre rosszabb állapotba került a Stefánián, a vár sarkánál álló óriási szilfa, a vizsgálatok azt mutatták, erősen korhadt, elöregedett és ezért balesetveszélyes. A szakemberek a nagyobb baj megelőzése érdekében a kivágása mellett döntöttek.

2021. június 17. 14:38

A fát többféle módszerrel is megvizsgálták, amely során kiderült, a törzse és az ágai, valamint a gyökérzete is megbetegedett, ezért egy nagy szélben vagy derékba törne, vagy kifordulna a földből. Mind két esetben óriási károkat okozna, bármerre is dőlne a fa. A fa kivágása kedden kezdődött és most végeztek vele.

A favágóknak nem volt egyszerű dolguk, mivel az óriási fát nem lehetett csak úgy kivágni, mintha az erdőben lett volna, hisz körülötte épületek, vezetékek és a megújult Stefáni díszburkolata voltak. Ezért az álló fát a tetejétől kezdve 2-3 méteres darabokra vágták, azokat pedig kötélen engedték le a földre. Így szép lassan, 3 nap alatt végeztek is a munkával. Ahogy a nyitó képen is látszik, jelenleg már csak néhány fatörzs, fűrészpor és tuskó jelzi, hol is állt a fa.

Amennyiben pedig rákattintanak a képre, Szabó Luca kolléganőnk fotói segítségével végig követhetik a fakivágás folyamatát.