Három körforgalom, egy vadonatúj út: négy szakaszra bontott beruházásban, uniós pénzből köti össze Szeged az ELI-t a Vértóval

Épül három pár új megálló is, de már meglévőket is felújítanak. Irányhelyes kerékpárút és járda is része a közel négymilliárd forintos beruházásnak. Brüsszel adja rá az eurót. Végre megépül az egérút a bevásárlóközpontokhoz.
Három
körforgalom, egy vadonatúj út: négy szakaszra bontott
beruházásban, uniós pénzből köti össze Szeged az ELI-t a Vértóval

A Colas Út és a Délút konzorciuma a nyertese annak a szegedi útépítésnek, ami ha elkészül 2023 nyarára, akkor XXI. századi összeköttetést jelent majd a lézerközpont és Vértó között.

 

De ami ennél sokkal fontosabb, hogy

 • fél Szegednek, különösen, az Északi város, Makkosház, Fodorkert, Felsőváros, Petőfitelep, Tápé lakóinak nem lesz muszáj „körbemenni” az 5-ös főút városba bevezető szakaszán, ha a „madarasteszkóba”, vagy a többi bevásárlóközpontba akarnak menni vásárolni.
 • A Hosszú utca lakói is fellélegezhetnek épp emiatt, mert bár ott a tábla az utca mindkét végén a behajtás teljes tiltásával, és a rendőrök is rendszeresen állnak, álltak az utcában, attól még sokan rövidítettek arra.

 

A beruházás legfontosabb számai:

 • 3 milliárd 767 millió 811 ezer 265 forintból valósul meg, Európai Uniós forrásból,
 • 4420 méter kerékpárút – egészen pontosan kerékpáros létesítmény – épül,
 • 1060 méteren épül új út,
 • 2840 méteren útfelújítást kell csinálniuk a kivitelezőknek,
 • négy szakaszra bontják a beruházást,
 • tizenöt hónap van rá, azaz 2023 nyarára kell megcsinálni.

 

 

Szeged ezt a beruházást is gazdaságfejlesztési utak fejlesztése keretében építteti.

 

– Még decemberben megvolt a közbeszerzési döntés, a jogi bizottság jóváhagyta, ezt már a szakminisztérium is ellenőrizte, jóváhagyta. A szerződéskötés előtti szakaszban vagyunk, arra várunk, hogy megjöjjön a Colastól és a Délúttól a bankgarancia. Tavasszal kezdenek, a szerződéskötés pontos időpontjától függ majd, mikor kezdődik a beruházás, és ahhoz a dátumhoz képest van tizenöt hónapjuk arra, hogy elkészüljenek, azaz valamikor 2023 nyarán adják majd át – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

 

Körforgalom épül

 • a Zápor utcán, a benzinkúthoz vezető nagy balkanyar után,
 • a Régiposta utca és a Vinkler László utca kereszteződésében, illetve
 • a Vinkler László utca Zsámbokréti sor kereszteződésében.

 

De a legfontosabb, hogy a Zápor utca és a Régiposta utca között, a „lucernaföldön” át építendő új út. A lakóparkon átvezető most még vékony utat kiszélesítik; itt eleve egy harminc méter széles utcát alakítottak ki, amikor szabályozták ott az új városrész építési telkeit.

 

Az új és a felújított buszmegállóknál is lesznek kerékpártámaszok. Kiépül, illetve átépül az önálló csapadékvíz-elvezetés is. A helyi adottságoknak megfelelően egyes rövidebb szakaszokon zárt rendszerű, a tervezési terület nagy részén nyílt rendszerű csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki. A beruházás második szakaszán az ELI csatlakozóút–Zápor út csomópontjánál, illetve a harmadik szakaszon annak délkeleti határa mentén egy-egy tározó épül, ahonnét ütemezetten jut a csapadékvíz a végleges befogadóul szolgáló külterületi csatornákba.

 

A tervezési területen egységes, korszerű és energiatakarékos ledes közvilágítást építenek ki, elvégzik a szükséges közmű kiváltási-bevédési munkálatok. A Hosszú utcával párhuzamos új gyűjtőút nyomvonalán a meglévő légkábeles hálózat a föld alá viszik.