Harmincmillió tonna gabonát ígér a rászoruló országoknak Putyin, az ukránok tovább nyomulnak keleten

Összefoglaló az orosz–ukrán háború legfontosabb pénteki eseményeiről.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 09. 22:52

Harmincmillió tonna gabonát ígér a rászoruló országoknak Putyin, az ukránok tovább nyomulnak keleten

Oroszország azt tervezi, hogy az év végéig 30 millió tonna gabonát szállít a rászoruló országoknak – jelentette be Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács állandó tagjainak pénteki operatív ülésén.

 

„Helyesnek véljük, hogy éppen a legszegényebb országokba növeljük a szállítást. Az év végéig összesen mintegy 30 millió tonna gabonát fogunk leszállítani, és készek vagyunk ezt a mennyiséget 50 millió tonnára vagy még többre növelni, mivel idén, hála Istennek, jó termésünk lesz”

 

 – mondta az elnök. Putyin szerint Oroszország a májustól augusztusig tartó időszakban 6,6 millió tonna gabonát szállított a világpiacra, ebből 6,3 millió tonnát Ázsiába, Afrikába és Latin-Amerikába. Megjegyezte, hogy egyes országok megkérdőjelezték a júliusi isztambuli terménymegállapodás részleteit. Emlékeztetett rá, hogy az európai országok vállalták: az ukrajnai gabonát a legszegényebb országoknak szállítják le, most viszont többen közülük megpróbálnak visszalépni ettől. Az orosz elnök szerint az ukrán kikötőket elhagyó 87 hajóból 32 Törökországban maradt. Megjegyezte, hogy a török félnek ehhez joga van, mert az egész folyamatot ő szervezte.

 

„Három hajó ment Dél-Afrikába, három Izraelbe, hét Egyiptomba, 30 az Európai Unióba, és csak kettőt a legszegényebb országokba az ENSZ élelmezési programjai keretében. Ezek Jemen és Dzsibuti. Ez 60 ezer tonna és mindössze három százalék”

 

– mondta az elnök.

 

Hadfelszerelés-javító közös központ építéséről állapodott meg Varsó Kijevvel

Ukrajna és Lengyelország megállapodott abban, hogy hadfelszerelések javítására szolgáló központot építenek, és gyakorlatokat tartanak nemzetközi partnerekkel - jelentette be Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő pénteken Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán és Egils Levitz lett elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

 

„Ma arról is beszéltünk, hogy egy speciális központot szervezünk, amely katonai felszerelések javítását, gyakorlatok szervezését végezné német, holland, ukrán partnereink részvételével. Lengyel cégek végeznék a javítást, ezzel bevételhez jutnak, így ez az együttműködés mindenki számára előnyös lesz” 

 

– fejtette ki a lengyel kormányfő. Hozzátette: a találkozón azt is megvitatták, milyen ukrán közintézmények helyreállításában vehetnének részt lengyel vállalatok.

 

Morawiecki hangsúlyozta, hogy számára megengedhetetlen a háború befejezése az orosz feltételek teljesítésével, mert ez nemcsak Ukrajnának, hanem egész Európának nagy vereséget jelentene.

 

„A győzelemnek Ukrajna oldalán kell lennie, mert ha ne adj' isten ez orosz feltételekkel valósulna meg, az nagy veszteség lenne Európának. Elveszítenénk azokat az értékeket, amelyekért Ukrajna harcol, az akaratot, a szuverenitást, a testvériséget, a szabad életet.”

 

Gratulált Zelenszkij elnöknek, az ukrán népnek és a fegyveres erőknek a hatékony offenzívához, amely Lengyelország miniszterelnöke szerint „a végső győzelem újabb jele”.

 

Harkiv felé haladnak az ukránok

Az Ukrinform hírügynökség beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a katonai jelentések szerint az ukrán csapatok sikeres ellentámadást hajtanak végre Harkiv irányában: 

 

a helyi lakosság támogatásával az ukrán fegyveres erők három nap alatt csaknem 50 kilométert haladtak előre.

 

Közben Ihor Terehov harkivi polgármester délután arról számolt be a Telegramon, hogy a pénteki orosz ágyúlövésektől kigyulladt több magánház és egy óvoda, az oroszok eltaláltak egy árvaházát, egy iskolát és egy sportlétesítményt is. A pontosított információk szerint a helybeliek közül legalább tízen sérültek meg, köztük három gyerek.

 

Harkivnél és Mikolajivnél kékkel látható az ukrán előretörés (forrás: Institute for the Study of War)

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte: az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúról szóló napi jelentésében egy szót sem ejtett arról, hogy az ukrán katonák kiűzték az orosz csapatokat a harkivi régióban lévő Balaklija városból. Előtte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sem volt hajlandó kommentálni az ukrán erőknek az orosz megszállás alá került területek visszaszerzésére irányuló ellentámadásának állását, hanem a védelmi minisztériumra hárította a kérdés megválaszolását.

 

Az ukrán hírportál Makszim Gubinnak, a harkivi régió oroszokkal együttműködő egyik tisztségviselőjének az orosz híradásokban megjelent közlésére hivatkozva arról is beszámolt, hogy az orosz erők a lakosság „evakuálását” rendelték el Izjum városból a megye még általuk megszállva tartott területeire, illetve a szomszédos Luhanszk megyébe.

 

Az oroszok is elismerik, nem állnak jól

Az orosz hadsereg igyekszik kiszorítani az ukrán erőket a Harkiv megyei Balaklija elővárosaiból, nehéz a helyzet Sevcsenkove település közelében is - közölte a régió oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője, Vitalij Gancsev pénteken a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
 

„Heves harcok folynak. Balaklija elővárosai lényegében nem a mi ellenőrzésünk alatt állnak. Kísérletek történnek az ukrán erők kiszorítására, amelyek előző nap megpróbálták áttörni a védelmünket, tudomásom szerint csapataink visszatartják őket. Most orosz tartalékokat mozgósítottak”.

 

Gancsev szerint a Kupjanszki járásban lévő Sevcsenkove község közelében súlyos a helyzet. Mint mondta, „ukrán fegyveres alakulatok” megpróbálnak elfoglalni több települést a térségben, és áttörni a védelmet, de az orosz csapatok ellenállnak.
 

Az interneten számos videó és fotó jelent meg, amelyeken ukrán zászlókat tűznek ki Harkiv megyei településeken, és átfestik a helységnévtáblákat. Gancsev arra intette a nézőket, hogy kritikusan viszonyuljanak az ilyen felvételekhez.
 

Maxim Gubin, Harkiv megye Kupjanszki járásának vezetője, szintén a Rosszija 24 tévécsatornán nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz erők tartják Kupjanszk várost. Beszámolója szerint folytatódik a helyi lakosság evakuálása. Jelentések szerint az orosz határon már 3–4 kilométeres autósor torlódott föl.

 

Scholz: tekintettel kell lenni az orosz földgáztól függő uniós tagállamokra

A földgázpiacot érintő európai uniós szabályozás kialakításában tekintettel kell lenni az orosz szállításoktól nagyban függő tagállamok helyzetére – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben.
 

Olaf Scholz az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel folytatott megbeszélése után kettejük közös tájékoztatóján arra a kérdésre, mennyire tartanak attól, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen leállítja a földgázszállításokat, ha az EU felső határt vezet be a gáz árára, elmondta, „nagyon figyelmesen” meg kell hallgatni, hogy mit mondanak az ilyen javaslatokra az orosz szállításoktól erősen függő tagállamok.
 

Németország sok más országgal együtt ki is állt azért, hogy a földgázt ne érintsék az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni háborúja miatt  elrendelt büntetőintézkedések.
 

Nincsenek is ilyen szankciók, a nehézségeket egyedül az okozza, hogy Vlagyimir Putyin visszafogta a szállításokat, „nyilvánvalóan azért, hogy gyengítse vagy destabilizálja az európai demokráciákat”.

Vélemények

mutasd mind