Harminckét Csongrád megyei településen lesz állami szúnyogirtás – Szegeden nem

Csütörtökön és pénteken pótolják be a múlt héten elmaradt légi szúnyogirtást Csongrád megye egyes településein. Szeged azonban nem szerepel a katasztrófavédelem listáján. Az önkormányzat saját pénzéből kénytelen védekezni.

2019. június 19. 07:41

Harminckét Csongrád megyei településen lesz állami szúnyogirtás – Szegeden nem

Eddig mindössze egy alkalommal, június 11-én végezte el az állami szerv a szúnyoggyérítést Szeged felett. Most azt tervezik, hogy

június 20-án és 21-én 32 településen, összesen 11 ezer 110 hektáron irt szúnyogot az állam Csongrád megyében, azonban Szeged és Hódmezővásárhely nincs a listán.

Egészen érdekes az állami vagy kormányzati – kinek hogy tetszik – szúnyogirtási koncepció, bizonyíték erre a hatalmas országos felháborodás a sok szúnyog miatt. A csapadékos május annyira meglepte az állami felelősöket, hogy sehol sem tudják elfogadhatóan kezelni a problémát.

Pedig a szúnyogirtás már évek óta állami kézben van, és a szakemberek már az első nagyobb esők után jelezték: elszaporodnak a vérszívók.

Mivel az eddigi egyetlen állami alkalom alig hozott eredményt, a szegedi önkormányzat saját költségén, 40 millió forintért rendelt szúnyoggyérítést. Szombaton fel is szállt 5 gép.

A csípésszámlálás adatai azt mutatják, szükség van kémiai védekezésre. A szegedi környezetgazdálkodási társaság csak földi gyérítéssel tud enyhíteni a helyzeten: azt tervezik, hogy a napokban melegködös permetezést végeznek a Tisza mindkét partján, a töltések mentén.

Közben a Jobbik jelezte: törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy az elavult, 1 százalékos hatékonyságú kémiai védekezés helyett, olyan Nyugat-Európában bevett szereket alkalmazzanak, amelyek kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítják el, és nem jelentenek veszélyt más rovarokra, állatokra, illetve az emberre. 

Csütörtökön Algyő, Apátfalva, Deszk, Ferencszállás, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Nagylak, Röszke, Sándorfalva, Tiszasziget, Újszentiván, Szatymaz, Mórahalom, Székkutas felett irtja a szúnyogokat az állam, pénteken pedig Baks, Csanytelek, Csongrád, Dóc, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mártély, Mindszent, Nagytőke, Ópusztaszer, Szegvár, Szentes, Balástya, Tömörkény fölé szállnak fel a repülőgépek.