Harmincan szeretnének Golde és Tevje gyermekei lenni

Tavasszal mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház a Hegedűs a háztetőn című musicalt Barnák László rendezésében. A darabhoz kedden délután kerestek gyermekszereplőket, akiknek a két főszereplő Golde és Tevje két legkisebb lányát kell majd életre kelteniük a színpadon. Tizenegy és tizennégy év közötti kamaszlányokat kerestek: harmincan jelentkeztek.
Rafai Gábor

2022. november 29. 18:53

Harmincan szeretnének
Golde és Tevje gyermekei lenni

Tizennyolc év után ismét színpadra állítják jövőre a tejesember legendás történetét bemutató musicalt a Szegedi Nemzeti Színházban. 

 

Utoljára 2005 szeptemberében debütált a Hegedűs a háztetőn Szegeden, akkor Gregor József főszereplésével. A készülő produkcióban Tevjét most Borovics Tamás, csípős nyelvű feleségét, Goldét pedig Szilágyi Annamária játssza. 

 

A három nagylányuk szerepét is kiosztották már a társulat tagjaira: Csorba Kata, Sziládi Hajna és Ács Petra lesznek Cejtel, Hódel és Chava.

 

 

A két legkisebb lány – Spince és Bjelke – szerepére pedig gyermekszerelőket kellett keresni.

 

A keddi castingra 11 és 14 év közötti lányok jelentkezését várták, akiknek egy szabadon választott népdal és műdal, valamint egy vers előadásával kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.

 

– A darab elcsúsztatott bemutatóját március közepére tervezzük, a következő időszakban, amikor zárva tart majd a színház, más helyszíneken fogunk próbálni, karácsony előtt már elkezdődik a közös munka. Most két kiskamaszlányt keresünk. Az elmúlt években – többek között a Valahol Európában kapcsán – rengeteg gyermekszereplő fordult meg a színházunkban, sok iskolával is kapcsolatban állunk. A jelentkezők egy részének nem lesz idegen ez a feladat, hiszen közülük többen is járnak a Kooperáló színházpedagógiai alkotóterünk foglalkozásaira, és olyan is akad közöttük, aki már szerepeltek ezen a színpadon – mondta Barnák László.

 

A főigazgató szólt arról is, mivel kettős szereposztásban készülnek majd a bemutatóra, ezért a harminc jelentkező közül négy gyereket választanak ki, akiket később levélben fognak értesíteni.

 

– A darabban énekelniük kell, prózai feladatot is kapnak és több közös jelenetben is részt vesznek majd.

 

Elsőként Czene Zsófiát szólították be, akinek a beadott életrajzából kiderült, néptánc- és versmondó versenyen is szerepelt már, két éve pedig a Kooperáló foglalkozásaira is eljár.

 

A produkció előtt Hermann Szabolcs karmester skáláztatta be, majd Barnák László elsőként egy verset kért tőle. Zsófia József Attila Születésnapomra című költeményét hozta a castingra, dalban pedig a Valahol Európában egyik slágerét, A zene az kell című számot énekelte el. 

 

Láthatóan rutinosan mozgott a színház falai között a következő aspiráns, Aradi Szabó Anna. Nem véletlen, hiszen korábban a Valahol Európában egyik gyermekszereplője volt, most az Óz, a csodák csodájából hozott egy dalt. Barnák László kérésre a Jaj, de mély a Tisza vize című népdalt is elénekelte, hogy végül Muhi János egyik versével fejezze be a rögtönzött produkciót.

 

A próbatermen kívül jó ideig még sokan várakoztak arra, hogy sorra kerüljenek és bemutathassák, ők a legalkalmasabbak arra, hogy már gyermekként meghódítsák a világot jelentő deszkákat. 

 

Közülük négynek biztosan valóra válik az álma.

Címlapon

mutasd mind