Hárman szeretnének színházat, ketten szimfonikus zenekart vezetni

Szeged két kulturális zászlóshajója – a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar – vezetői megbízatása is lejár június végén. A közgyűlés mindkét posztra pályázatot hirdetett, a beadás határideje hétfőn járt le. A színház vezetésére hárman, a zenekar élére ketten pályáztak.
Rafai Gábor

2023. február 07. 15:35

Hárman
szeretnének színházat, ketten szimfonikus zenekart vezetni

Szegedi Nemzeti Színház: Barnák László, Peller Károly és Tóth Péter is vezetné

Szeretné folytatni munkáját a jelenlegi főigazgató, Barnák László, aki tizenöt éve tagja a szegedi társulatnak, öt éve pedig vezeti is a mandátuma idején összevont három kulturális intézményt – a Szegedi Nemzeti Színházat, a Szegedi Szabadtéri Játékokat és Regionális Összművészeti Központot. 

 

Terveiről a Szegedi Tükörnek korábban annyi árult el, hogy nem hagyományos struktúrában gondolkodik, vagyis a jövőben nem egy dráma- és egy operatagozat-vezető segítené a munkáját, hanem egy művészeti tanács, amibe több megbecsült rendező kapcsolódna be többféle látásmóddal.

 

 

Egyik kihívója Peller Károly. A Budapesti Operettszínház 43 éves művésze, Nívó-díjjal kitüntetett színész, operetténekes, táncos, komikus. Országos ismertséget a Jóban-rosszban című sorozat egyik főszereplőjeként szerzett, de állandó fellépője a Budapesti Operettszínház köztelevíziók által rögzített gáláinak is.

 

 

Ugyancsak a főigazgatóságra aspirál Tóth Péter 57 éves, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Bartók Béla Művészeti Kar dékán-helyettese. A pályázó több mint egy évtizede tagja a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának is.

 

Gyüdi Sándor kihívója, Hamar Zsolt Budapestről érkezhet

Újrázni szeretne a Szegedi Szimfonikus Zenekart jelenleg igazgató Gyüdi Sándor, Liszt Ferenc-díjas karmester is, aki korábban tíz évig a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója volt, mellette ellátta a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri és művészeti vezetői posztját is. 2019 óta a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, emellett a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán óraadó tanár.

 

Az önkormányzat 2001-ben Szeged kultúrájáért díjjal ismerte el tevékenységét, 2014-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették.

 

Kihívója Hamar Zsolt. A Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész 2017 márciusától 2020 júliusáig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója volt. 

 

Az 54 éves karmester pályafutása során a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmestere is volt, majd kilenc évig a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatói tisztét töltötte be. Több mint két évtizede rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesterként pedig rendszeresen fellép a világ számos zenei központjában. 

 

Kozma József: Egyedüli elvárás a pályázókkal szemben a legmagasabb szakmai színvonal!

– Mindkét intézménynek kiemelkedő szerepe van Szeged kulturális életében. Ezért nagyon fontos, hogy ezek élére olyan vezetőket válasszunk, akik a város legnemesebb kulturális hagyományait a legmagasabb szinten képesek tovább vinni és gyarapítani. Fontos szempont, hogy az alkotói és művészi szabadság – amely mindig is jellemezte Szegedet – a jövőben is maradéktalanul érvényesüljön. Egyedüli elvárás a pályázókkal szemben, hogy ki tud ezeknek a követelményeknek a legmagasabb szinten megfelelni. Nagy felelősség, hogy a jelöltek közül a szakmai bizottság, majd a közgyűlés, kiket bíz meg a két intézmény vezetésével – mondta Kozma József.

 

A közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnökétől megtudtuk, a szakmai bíráló bizottságnak március 8-áig kell dönteni arról, hogy a közgyűlésnek kit javasol a két intézmény élére, ezt követően, valószínűleg az áprilisi közgyűlésen születik majd meg a végső döntés.

 

A pályázat kiírása szerint mindkét intézmény vezetésére ötéves, határozott munkaidejű szerződést köt majd a szegedi önkormányzat július 1-jétől.