Hárman haltak meg a zaporizzsjai atomerőműben a legutóbbi harcokban, nyolc éves gyerek hunyt el Mikolajivban

Összefoglaló az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeiről.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 04. 21:20

Hárman haltak meg a zaporizzsjai atomerőműben a legutóbbi harcokban, nyolc éves gyerek hunyt el Mikolajivban

Kevesebb mint 48 órával azután, hogy Rafael Mariano Grossi főigazgató csütörtökön – a látogatását követően – beszámolt a zaporizzsjai atomerőműben szerzett tapasztalatairól, kiderült, hogy a negyedik működő, 750 kilovoltos üzeménél az elektromos hálózatra kapcsolódó fővezeték megszakadt. Az erőmű azóta a tartalékvezetéken csatlakozik a hálózatra. Vasárnap az is kiderült, hogy a fővezeték elszakadásával járó harcokban hárman haltak meg az erőmű területén.

 

Zaporizzsja: továbbra is egymást vádolják az oroszok és az ukránok

Vasárnap délelőtt bemutattak egy videót, amin a szakértők szerint az látszik, ahogyan orosz tüzérségi eszközzel lőnek a zaporizzsjai erőmű területéről.

 

Moszkva ezután jelentette be, hogy drónokkal támadnak az ukránok Zaporizzsjában. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erők szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hátrahagyott képviselőinek jelenléte ellenére is nyolc, felfüggesztett lőszert szállító drónnal kíséreltek meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőmű területére. Az orosz elektronikai hadviselési eszközök ezeket biztonságos távolságra blokkolták.

 

Nyolcéves lehetett a Mikolajivban megölt gyerek

Hanna Zamazejeva, a regionális tanács vezetője szerint nyolcéves volt az a gyerek, aki meghalt az orosz rakétatámadásokban a dél-ukrajnai Mikolajiv-régióban vasárnap reggel.

 

Orosz szóvivő a gázhiányról: a „szerencsétlen nyugati politikusok” miatt van

Nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 televízió vasárnap bemutatott Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

 

„Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntöttek, hogy megtagadják (.) a Gazprom tulajdonában lévő berendezések szervizelését, melyeknek a szervizelése egyébként szerződéses kötelezettségük, az nem a Gazprom hibája, hanem a politikusoké, akik a szankciókról szóló döntést meghozták […] Pontosan ezek a szerencsétlen politikusok azok, akik miatt a honfitársaik most halálos agyvérzést kapnak, amikor meglátják a villanyszámlájukat. És most, amikor hidegebb lesz, a helyzet még rosszabbra fordul”.

 

Peszkov szerint Oroszországnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel csak Moszkva feltételeinek végrehajtásáról van tárgyalnivalója.

 

Orosz sikerekről számoltak be az oroszok

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is sikertelenül próbálják megvetni a lábukat a Mikolajiv és Krivij Rih felőli támadásokkal. Az ukrán fél ezen a frontszakaszon szombaton 11 harckocsit, 17 gyalogsági harcjárművet – köztük négy amerikai gyártmányú Bradley típusút –, tíz egyéb páncélozott harcjárművet, öt nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 150 katonát veszített, az orosz légierő pedig lelőtte az egyik Szu-25-ös harci gépét a Mikolajiv megyei Romanivkánál. A donyecki régióban, Kramatorszk közelében Konasenkov szerint nagypontosságú levegő-föld fegyverek megsemmisítették az ukrán 80. ejtőernyős dandár több mint 120 katonáját, 11 páncélozott és egyéb járművét, valamint lőszerraktárát. A 30. gépesített és a 95. ejtőernyős rohamdandár állásaira a Harkiv megyei Huszarovkánál, illetve a donyecki régióbeli Adamivkánál mért koncentrált tűzcsapások következtében 110 ember vesztette életét. Kurahove településnél mintegy félszáz külföldi „zsoldost” öltek meg az orosz légierő nagypontosságú fegyverei. A harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán négy ukrán vezetésipontot – köztük a Kraken alakulat főhadiszállását Harkiv közelében – 57 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 189 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és három lőszerraktárt semmisítettek meg. Az orosz légvédelmi erők lelőttek öt drónt, három amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, valamint négy HIMARS és három Vilha sorozatvető által kibocsátott rakétát.

 

Árplafonra válasz a leállás

Az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy tartsa tiszteletben a meglévő energiaszerződéseket, de kész megfelelni a kihívásnak, ha ezt nem teszi meg – mondta Paolo Gentiloni gazdasági biztos. A Gazprom bejelentése, miszerint az Északi Áramlat 1-es vezeték nem indul újra, azt követően érkezett, hogy a G7 pénzügyminiszterei azt mondták, hogy árplafont terveznek bevezetni az orosz olajra, hogy csökkentsék „Oroszország azon képességét, hogy finanszírozza agressziós háborúját”.

 

(Nyitóképünkön a zaporizzsjai atomerőmű egyik épülete; fotó: IAEA/Reuters)

Vélemények

mutasd mind